Villin pihan LINNUT


KANAT:

Narcissa Malfoy, Iittiläinen maatiaiskana


Villissä pihassa on Iittiläisen kannan maatiaiskanoja. Kanat ovat peräisin MTT:n suojeluohjelmaan kuuluvilta kasvattajilta. Vuonna 2015 hautomakoneen hankinta sekoitti kanapakan ja joukkoon tuli kaikenlaisia rotukanoja. Kuitenkin pääasiassa kestävia ja hyvin munivia rotuja.

 Kana on helppo kotieläin. Kunhan sillä on ruokaa ja puhdasta vettä ja asianmukaiset tilat (ulkotarha ja pakkaselta suojaava talviasumus). Kanat kesyyntyvät helposti ja niiden touhuja on mukava seurata. Maatiaskanojen pitämisessä on tietysti myös kantaa ylläpitävä puoli. Meilläkin Iittiläisiä syntyy joka vuosi ja niitä on lähtenyt maailmalle parin pikku parven verran.
"Jan Hoogestegerin kanala Iitissä on toiminut iittiläisen kannan löytöpaikkana.
Tämä kanta on suhteellisen harvinainen, vajaa viisi prosenttia säilyttäjien kanoista on iittiläisiä. 

Iittiläiset aloittavat muninnan reilun 20vk: n ikäisinä ja ovat ahkeria munijoita. Munivat n. seitsemänä päivänä kymmenestä, munista hiukan yli puolet on s-kokoisia, vajaa puolet m-kokoisia ja vajaa viisi prosenttia l-kokoisia. Haudontavaisto on mainio, jopa joka toinen iittiläinen kana innostuu hautomaan!

Iittiläisissä kukoissa esiintyy joitakin kirjavia ja täysin mustia yksilöitä, suurin osa kuitenkin on pääasialliselta väritykseltään punaisia tai mustia. Kanoilla värikirjo on suurempi: ainoastaan harmaita ja valkoisia ei esiintyne. Lähes 70% kanoista on kokonaan tai pääasiassa mustia."
Lainaus rotuesittelystä: Munanetti


  
Kanat pohtivat kynnyksellä. Kukko kurkkii takana.


Monesti Iittiläisparvet ovat hyvin mustia.
Meillä on paljon ruskean kirjavia,
vaaleanruskeita ja punertaviakin kanoja.Iittiläinen maatiaiskana Molly Weasley
Nuori Orpington kanaIittiläinen maatiaiskukko Severus Kalkaros
parinkuukauden ikäinen Plymouth Rock 
Nuori Sussex kukko ja Araucana kana


KANALINKKEJÄ
MUNANETTIEi kommentteja: