perjantai 6. heinäkuuta 2007

Lilium martagon*
Varjoliljat ovat mitä viehättävimpia kukkia. Niissä käy joka ilta joku suuri yöperhonen tms., joka imee niistä mettä kuin kolibri. Se on minulle liian nopea. En koskaan saa sitä kuvaan.
*
Lilium martagon is so delightful flower, Queen of shade in my garden. There is some kind of moth, who visits the flowers every night. It´s too fast for me and never get it to my pictures, but it sucks nectar from the flowers like a hummingbird.
*

8 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Hei Sanni

Jaska suositteli sua :)
Minulla on ongelma tarhapionini kanssa. Osa varsista mustuu ja kuihtuu, mutta kasvi ei kuitenkaan kokonaan kuole, vaan yrittää taas seuraavana vuonna.
Jos ehdit, niin kävisitkö lukaisemassa postaukseni 12.6. blogissani. Siellä on kuva tähän selostukseen. Jaska mua jo neuvoi, mutta kehotti kysymään vielä sinultakin.

Sanni kirjoitti...

Kiitos luottamuksesta :) Veikkaan kyllä samaa kuin Jaska. UUdessa pioni-kirjassakaan ei ole tautien ja tuholaisten kohdalla mitään muuta kuin harmaahome( Botrytis paeoniae)

Lainaus kirjasta Pionit (Rea Peltola ja Vesa Koivu): "Harmaahome on sienitauti, joka talvehtii lakastuneissa lehdissä ja varrentyngissä. Jos pioneissa on ollut paljon harmaahometta, syksyllä lehtien lakastumisen jälkeen on hyvä saksia kaikki pioninvarret maata myöten pois. Karkean hiekan levittäminen pioneiden kruunuille vähentää harmaahomeitiöiden viihtymistä."

Kuten Jaskakin taisi mainita. Paahteinen ja hyvin ojitettu kasvupaikka voisi pelastaa pionisi. Harmillinen juttu! Mutta ilmeisemmin voitettavissa.

Yolanda Elizabet kirjoitti...

What a beautiful and very special Lily this is. I like it a lot.

Have a wonderful weekend Sanni!

Jaska kirjoitti...

Tuota pionikirjaa minä ajattelin, kun suosittelin Eijaa kysymään sinultakin. kiva, että siellä luki samalla lailla kuin minunkin Din trädgård-kirjassa.

P.S.
Se oli todella hätäinen postitus siitä pionin itämisestä. Se osoittautui sittemmin männyn taimeksi. Oli vain niin pieni etten erottanut neulasia lehdistä. Siemenet ovat yhä maassa ja odotellaan. tällaista minun pionituntemus :)

Anita kirjoitti...

Oh, I havn't had time to visit your interesting blog over the past couple of days! Now I need to catch up with your latest posts!

That lilium is very pretty indeed!

Happy summer, enjoy your garden!

Best wishes, Anita

P.S.:I heard that you are enjoying lots of sunshine and HOT days in Finland now... whereas the weather here in Germany almost feels like autumn... rain, rain rain and temperatures just around 15 °C. What a pity!

jori kirjoitti...

Varjoliljoissa on jotain sellaista selittämätöntä vanhan ajan tunnelmaa. Kuuluvat ehdottomasti aarre luokkaan

Dawn kirjoitti...

Hi Sanni!

Your lily is lovely!

We have moths here that behave the way you described your moth. Ours are called Hummingbird or Sphinx Moths, I think.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sphinx_Moth

Happy Gardening!

risulintu kirjoitti...

Minullakin on ennen varjoliljat (vanhan talon vanhaa kantaa) tuon värisiä, mutta nyt ovat lähes tummanpunaisia väriltään? Ja sama muutos myös mummolan liljoissa. Tekisikö esim. kosteusolot moisen muutoksen vai onko sinun liljasi joka vuosi saman värinen?

Liljakukkojakaan en ole tänä vuonna muuten bongannut noista, suurimman osan kun siirsin kuutamopenkistä juuri niiden takia pois (kun en jaksa niitä sieltä seasta käydä nyppimässä).