perjantai 22. toukokuuta 2009

Puutarhan lumoissa

Olen täysin hurahtanut puutarhani syövereihin. Jos en puuhaile pihalla niin ajattelen ja suunnittelen puutarhajuttuja. Iltaisin katson nauhoittamani puutarhaohjelmat.

Suosikkini tv-puutarhureista ovat Christine ja Maria.

Kotimaiset ohjelmat ovat jotenkin teennäisiä ja kökköjä. Ne eivät vie mukanaan, kuten mainitsemani kaksi ohjelmaa. Yksi suosikkini on myös Tanskalainen maajussi, joka tulee lauantaisin FST:ltä.

Monet kasvit ilahduttavat runsaalla kasvullaan.

Saniaiset ovat luullakseni kotkansiipiä. Siirrän niitä metsästä, saunan takaa ja ne menestyvät puutarhassa mainiosti.

Esikot (primula sp.) ovat tänä keväänä valtavia ryppäitä.

Minulla on ongelmatulppaaneja. Tuohon penkkiin putkahtavat aina nuo punaiset ja oranssit, vaikka olen useita kertoja ollut siirtävinäni niitä värisopivimmille kasvumaille. Ilmeisesti maahan jää aina pienia sivusipuleita, jotka sitten riehaantuvat kasvamaan ja viis veisaavat herkästä värisilmästäni.Kuolanpionissa on ennätysmäärä nuppuja. Ainakin yksi pioni näyttää kadonneen. Alusta asti kituliaana kasvanut Monsieur Martin Cahuzac ei ole vielä näyttäytynyt. Lieneekö ukko kupsahtanut?


Alppikärhökin lupaa hienoa kukkamerta. Kaikki muutkin kärhöt ovat selvinneet talvesta. Kastelin niitä jo kerran ja lisäsin maatunutta hevosenkompostia penkkeihin.

Olen oikein iloinen siementaimi-Iisopeistani, joita on pitkiä reunusrivejä näin napakoina taimina.

Nyppykurjenpolvea on pakko koskettaa aina ohi kulkiessa.

Puutarhassa on nyt niin paljon ihmettelemistä ja touhuamista. Uudet suunnitelmat paisuvat ja aamuisin on rynnättävä heti herättyä haistelemaan ilmaa ja ihastelemaan kasteessa heräilevää puutarhaa.
Loistavaa puutarhaviikonloppua!

11 kommenttia:

sariw kirjoitti...

Meilläkin esikot kukkivat nyt todella runsaasti, oikein isoina kukkapilvinä.
Tuo on jännää, miten tulppaanit tai narsissit ovat väärässä paikassa. Vaikka ne on jo kertaalleen siirretty toiseen penkkiin... Tulevatkohan ne takaisin kun käännämme selkämme : )
Täysin keltaiset narssit ovat edelleen siellä täällä, eivätkä vieläkään yhdessä kohti, outoa... ; )

Puutarhamarsu kirjoitti...

Sun puutarhasi näyttää todella kukkealta ja vihreältä. Tuskin uskon silmiäni, kun katson tuota kärhöä tai pioneja - ovatko ne todella tämänvuotisia? Asun ykkösvyöhykkeellä ja omat pionini ovat kaikki taimivaiheessa (=pitkiä, punaisia, honteloita tikkuja, joihin pariin on ilmestynyt vappuhuisku päähän...).

Hauskaa nähdä punaisia esikkoja, eivätkös ne ole merkki vanhasta puutarhasta? Meidän mökillä on kolme punaista ja kolme oranssia (ja kolmesataa keltaista) kevätesikkoa, joista toin yhden punaisen kaupunkiin ja se on kohta kukkansa kukkinut tältä keväältä.

Mutta juttusi alkuun palatakseni: olen ihan samassa tilassa kuin sinäkin, ajattelen puutarha-asioita aamusta iltaan. Ja taitaa meitä hurahtaneita olla muutama muukin...

Insinööri kirjoitti...

Jos tulppaaneista on ongelmia niin minulle kelpaa kaikenväriset ;)

Hienosti on kesä alkanut siellä päin!

Sanni kirjoitti...

Puutarhamarsu:
Tuo pioni on Kuolanpioni ja pioneista aikaisin. Tämä yksilö on vieläpä varjossa. Aivan samanlaisia tikkuja ovat kiinanpionini vielä...Alppikärhö samaten on aina ajoissa...jalokärhöt ja muut vielä aivan pikkupikku-alkuja

Sariw:
Niin, minua todella riepoo tuon valko/vaaleanpunapenkin keltainen narsissiyksilö. Se on siirtopuuhia taas :)

OUTI kirjoitti...

Täällä myös ongelmatulppaaneja. Rakastan valkoisia kukkia. Olen istuttanut kasapäin erilaisia valkoisia tulppaaneja pihaani. Seesteistä näkymää häiritsevät vuosi vuoden jälkeen edellisen asukkaan istuttama joukko keltaisia ja yksi kirkuvan punainen tulppaani. En ole siirtänyt huligaaniosastoa mihinkään, vaikken pidä niistä. Jaksan vain ihmetellä, miten kauan tätä kestää. Ehkä jonakin keväänä jään kaipaamaan, jos ne eivät enää jaksakkaan nousta.:)

Syysleimu kirjoitti...

En minäkään voi olla hämmästelemättä tuota kärhöjen ja pionien mahtavuutta! Hienot!

Nyt olisi niin paljon tekemistä ulkona (puhumattakaan muista projekteista), kun vaan olisi muutama lisätunti vuorokaudessa, että ehtisi kaikkea hoitamaan.

Aurinkoista viikonloppua sinulle myös!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan rehevän näköistä!

Nyppykurjenpolvi näyttää todella suloiselta, mikä se on tieteelliseltä nimeltään?

Ainosofia kirjoitti...

Ihastelemassa ihanaa blogiasi.

Upeeta... tulen toistekkin <3

Tassu kirjoitti...

Kaunis puutarha! Se on jännä miten tuo puutarha vie mennessään... :)

eilen tänään huomenna kirjoitti...

Valtaisa kärhö sinulla jo nyt! En saa omiani menestymään. Kituliaasti kasvoivat viimevuonna, eikä tänä vuonna vielä elonmerkkiäkään. Millaiseen maahan omasi laitoit?

Ananas kirjoitti...

Minäkin olen kyllästynyt suomalaisiin puutarhaohjelmiin!
Esim. Eden-puutarhaohjelmassa tehdään jatkuvasti kiveyksiä ja käytetään tuijia ja havuja jaksoista toiseen. Ja sitten vielä eri tuotteiden mainostaminen; tvkamera zoomaa minuutin ajan yhtä brändiä, MUR!

Tällä hetkellä suosikkitv-puutarhurini on Alan Titchmarsh ja muistelen kaivaten myös "Lentävää puutarhuria".