sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Pioni valitsee ihmisen - ei ihminen pionia

Näin sanoi Pioni-Vaari Pionien kodista viimeisessä Puutarhaunelmia-ohjelmassa.

Minut ne ovat vieneet, myönnetään...
Niitä odotan kaikkein eniten. Käyn jatkuvasti ihastelemassa nuppuja. Kiinanpionit ovat toistaiseksi mielestäni ihastuttavimpia, mutta muutkin pionit kiinnostavat ja niiden määrä lisääntyy pikkuhiljaa. Ne muut kukkivat nyt.


Tämä on todella ihastuttava ja siinä on kaksi kukkaa. Se kukkii nyt ensimmaistä kertaa.


Kuolanpioni on täynnä kukkia. Se kasvaa varjossa ja suurenee vuosi vuodelta.


Vuoripioneita on useita yksilöitä. Ensimmäisenä ja kaikkein nopeiten kukkii vaalanpunaisin Vuoripioneista, tummemman pinkit heti perään.


Tämä pioni tuli minulle äsken täytenä yllätyksenä. Se on melko suuri yksilö, joten sen on täytynyt olla olemassa jo vuosia. En muista hankkineeni tällaista. Kukkia on runsaasti ja ne ovat kuin Kuolanpionilla, mutta tummempia ja pienempiä. Lehdetkin ovat hyvin samannäköiset. Tällä mysteeriyksilöllä pienemmät ja jotenkin kovemman oloiset kuin Kuolanpionillani. Kasvupaikat ovat tosin aivan erilaiset. Mitä ihmettä? Siementaimi? Risteymä? Unohtunut ostos?

Pionikirjan selailu lienee paikallaan.

Lopuksi näytän miten paraatipaikalla seisova ruma sähköpylväs naamioidaan.

Kärhö on kasvanut valtavasti ja on nyt aivan sininen. Toisella puolella on vaaleakukkainen uusi alppikärhö, joka on vielä pieni. Ihanan näköistä, vaikka itse sanonkin!

10 kommenttia:

jori kirjoitti...

Keräilyvimma rupeaa vaivaamaan tälläkin suunnalla. Meillä on ihan hillittömästi jotain alkuperäispioneja, mutta ovat vielä nupullaan. Joko sulla muka kukkii pionit? Lisää kuvia ja oikein paljon niin päästää ihailemaan. Miltäs siellä kivimuurilla näyttääkään entäs ne kattotiilireunukset?

tina kirjoitti...

No on todella! Aivan uskomaton tuo kärhö!

Talvikki kirjoitti...

Minulla on tämän uuden talon myötä kolme tuntematonta pionia, jotka ovat aika kitukasvuisia. Vaihdoin ne uuteen sopivampaan paikkaan ja rehevämpään penkkiin ja Toivon että ne eivät suuttuisi ja kukkisivat.

Kärhö on uskomaton. Onko se siperialainen?

Minun kärhöni on keltainen kiinalainen, mutta sen tuleva paikka on nyt mylläyksen alla ja saan sijoitettua taimen ehkä parin viikon päästä vasta paikalleen. Kesä on täällä kyllä pysähtynyt niin, ettei taimen siirtämisessä ole mitään ongelmaa, kun varret ovat vielä niin onnettoman lyhkäisiä.

Satu kirjoitti...

Pioni on kyllä kiistatta puutarhan kuningatar! Omassa pihassani kasvaa mummuni perintöpionit(kiinanpioneja) ja kuolanpionia. Lisää lajeja tekisi minunkin mieleni...

pioni kirjoitti...

Kaunis naamiointi. Ja pionit on aivan ihania, meillä kuolanpionissa nuput, muut ovat vielä aika pieniä.

Laura kirjoitti...

Löytämäsi pioni voisi olla kartanonpioni, kuolanpionin ja tillipionin risteytys. Tarkistapa jostain ;) Kävin Helsingin Kaisaniemessä Kasvitieteellisessä puutarhassa 10.6.2009 ihailemassa istutuksia ja kukkaloistoa. Ensimmäiset pionit olivat kukassa, osa vielä nupullaan.

santra kirjoitti...

Oi, onko tuossa vain yksi kärhö. Pitänee sitten siirtää omassa pihassa toinen uuteen paikkaan, ettei tarvii viidakkoveitsen kanssa pyrkiä ovesta sisään. ;)

Tassu kirjoitti...

Meikäläisellä alkoi tänä kesänä pionihuuma. Pioneita on istutettu monen monituista, jännittää osaanko hoitaa niitä ja lähtevätkö siitä leviämään tulevina vuosina... Pionit ovat todella upeita kukkia!

TuijaR. kirjoitti...

Upea sähkötolppa! :) Täällä oli pystyyn kuollut omenapuu kun muutimme. Istutin sen juurelle kaksi kärhöä, siperian- ja viinikärhön, ja pian meillä oli mahtava Kärhöpuu joka kukkii ensin sinisenä ja sitten roosana. Viime kesänä koko komeus kaatui. Laitoin kärhöt poikki keväällä melkein juuresta, pätkän vanhaa radiomastoa keskelle ja nyt ne on kasvaneet jo pian puolitoista metrisiksi. Ihan käsittämätöntä on sen kasvuvauhti.

Outi kirjoitti...

Upea maagisen rehevä kärhökasvusto! Tuollaisia sähkötolppia saisi olla enemmänkin.