lauantai 14. heinäkuuta 2012

Katso tarkemmin!

Kukkiin kannattaa katsoa. Monista kukista voi löytää hämmästyttäviä yksityiskohtia, kun niitä koskettelee, kääntelee ja työntää nenänsä kiinni terälehtiin. Yksi kenties eniten lähitarkasteluun houkuttelevista kasveista on Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea, jota yleisesti kutsutaan vain Sormustinkukaksi.


Rohtosomustinkukka kuuluu ratamokasveihin (Plantaginaceae) ja se on hyvin myrkyllinen.


Ja hyvin kaunis. Siitä saatiiin digitalista, jota käytetään sydänlääkkeenä. Nykyisin lääketeollisuus käyttää villasormustinkukkaa samaan tarkoitukseen. Kasvissa on sydänaktiivisia glykosideja ja sen kaikki osat ovat myrkyllisiä. Myrkytystilassa vakavin seuraus on kuolemaan johtava kammiovärinä, joten en kehottaisi itselääkintään, vaikka vajaatoimintalääkkeissä juuri sormustinkukan ainesosia onkin. Joissain teksteissä suositellaan jopa suojakäsineitä kasvia käsiteltäessä, mutta itse en ole mitään iho-oireita koskaan saanut.


Digitalis purpurea kasvaa luonnonvaraisena Länsi-Euroopassa ja pitää merellisestä ilmastosta. Kasvi voisi olla hankala puutarhakarkulainen, mutta ilmeisesti merellisyysvaatimus on rajoittanut sen leviämistä Suomen luontoon.Kukkayksilöt ovat uniikkeja.  Niiden sormustinmaiset "kupit" ovat huikean kauniita, kun niihin kurkistaa. Sormustinkukka on perinteinen englantilaisen gottage gardenin kasvi. Enkä itsekään kyllä hevin luopuisi niistä.


Sormustinkukka on kaksivuotinen ja kukkii toisena vuonnaan. Annan sen siementää vapaasti, eikä koskaan tiedä missä päin puutarhaa sormustinkukat minäkin vuonna kukkivat.Tänä kesänä kukkia on runsaasti. Pitää varoa, ettei haraa tai muuten hävitä kaikkia siementaimia.

9 kommenttia:

Cosmos kirjoitti...

Aivan SUPER IHANA postaus! Puhumattakaan kuvista. =)

Heidi-Maaria kirjoitti...

Ihanat sormustinkukat :)

Susanna kirjoitti...

Todella upeita kuvia! Mahtaneekohan omat ehtiä kukkimaan, kun ovat vasta sellaisia mättäitä...

Minttu kirjoitti...

Täällä etelärannikolla noita on karkaillut aika hyvin jo ojanpenkoille. Onneksi se on kohtuullisen hidas karkailemaan sen pidemmälle, mutta pihassa sitä kyllä löytää milloin mistäkin. Vuosien jälkeen se voi pölähtää esim. keskelle pihaa.

Anonyymi kirjoitti...

Anopin sormustinkukassa ylimmät kukat ovat seonneet, ne näyttävät pioneilta..

Upeita kuvia, upeasta kukasta..

Mari kirjoitti...

Ihania kukkia! Minullakin on nyt valkoista sormustinkukkaa, jonka pitäisi täällä menestyä... Yksi punertava kukkainen viidestä taimesta selvisi viime talvesta.

Sadun blogi - Satu's blog kirjoitti...

Sormustinkukat ovat kauniita. Hienoja kuvia olet niistä ottanut!

Emilie kirjoitti...

Hei, samoin olen minäkin ihaillut sormustinkukkiani tänä kesänä. Noiden värien lisäksi on myön hieman kellertävän valkoisia, vihertävillä pilkuilla. Aivan ihania ja kimalaiset tykkää...Mut ei uskalla antaa kaikkien siementää, on meinaan niin paljon siemeniä.

pirkko kirjoitti...

Aivan supermahtavat kuvat, sormustikukat on niin kauniita!