maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ihania paikkoja

Niin se Kumpula. Kävimme nyt toisena vuonna peräkkäin ja vierailu kannattaa aina.
Kahvila on ihana ja miljöö huikea.
Paha puoli vierailussa on vain se, että tulee kuvattua hirveä määrä perennoiden, puiden ja pensaiden nimikylttejä sillä ajatuksella, että tämä on pakko saada. Pakko saada-listan kärkipäähän päätyivät vihertäväkukkainen siperianlaukka Allium obliquum ja kiinansipuli Allium tuberosum.
Kasvihinku vei meidät puutarhakeskus Sofianlehtoon, josta kyselimme vaikeita.  Päädyin varastamaan Helsingin kaupungilta rohtovirmajuuren Valeriana officinalis. Puutarhuri liikkeessä kutsui sitä rikkaruohoksi. Sieltä se lähti juurineen kiskaisemalla pientareesta. Meillä on siis varastettu valeriaana. Toivon, että se selviytyy.Eilen kävin Elimäen hautausmaalla. Minulla on enää vain yksi isovanhempi, jota voin käydä katsomassa muutoin kuin nimenä kivessä.

Hautausmaat ovat viehättäviä, vaikka käyn niillä hyvin harvoin. Niillä on mielestäni suuri kulttuurihistoriallinen arvo. Kiviä katselemalla näkee, keitä täällä asui ennen meitä. Elimäen hautausmaalla on paljon karjalaisten evakkojen hautoja. Aika monessa kivessä lukee, syntyi Jääskessä. 
Siellä syntyivät myös kaikki  isovanhempani 
vuosina 1915, 1921, 1923 ja1931.
❤ ❤ ❤ 

Eikä Elimäen reissua ilman Mustilaa.
Minulla jäi kai Vallilasta kurkkiminen päälle ja kurkistin Mustilan kartanon pihaan. Kartanon puutarha olisi houkutteleva. Mahdottoman kaunista jo tieltäkin katsottuna.


Taimimyymälästä löytyi kultapäivänliljaa Hemerocallis middendorffii, jota on Kumpulan kartanon pihalla muhkeat istutukset. Lisäksi mukaan lähti tammiteurikka Teucrium chamaedrys, jollaista en koskaan ollut tavannut.

Jäiköhän minulta nyt jotain kertomatta?
Niin se maanvyörymäprojekti. No se ei ole ihan valmis eli voin huoletta jättää sen myöhemmäksi.6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Eikös ne varastetut yleensä lähde tosi hyvin kasvamaan ;) Meillä on rohtovirmajuurta tienpientareet täynnänsä, tuo olikin muuten hyvä idea, sieltä voisi siirtää sitä puutarhan puolelle. Oi että miten ihanan näköistä Kumpulassa, tuo puro ja kaikki <3 Hautausmaissa on tunnelmaa ja varsinkin kesäisin niissä on mukavaa kierrellä. Yleensä vallitsevana tuoksuna on vahva liljankukan tuoksu, oletkos huomannut?

Minna kirjoitti...

Oih mitä ihania kohteita oletkaan päässyt koluamaan. Haaveilen joskus saavani nähdä Mustilan kartanon mailla kasvavan japaninmagnolian kukassaan<3

Irene kirjoitti...

Oikein kulttuurimatkalla olette olleet. Kauniita paikkoja olette kolunneet ja uusia kasvituttavuuksia tavanneet.
En ole vielä ennen kuullutkaan, että Sofianlehdosta lähtee mukaan rohtovirmajuurta. Hauskaa on piisannut!

Aliina kirjoitti...

Kumpula näyttää kuvissasi kauniilta. Tässähän olisi pian lähdettävä kiertämään ympäri Suomea, että pääsisi näkemään näitä kauniita paikkoja, joita blogissasi vilahtelee =) Edellisessä postauksessa oleva pergola näyttää upealta!

Keskeneräinen kirjoitti...

Maanvyörymäprojekti kuulostaa todella päivityksen arvoiselta!

Minulla on tuosta maantienojasta varastettua valeriaanaa puutarhassa, hyvin on tarttunut ja lähtenyt leviämään.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kasvattanut kiinansipulin siemenestä. Hitaasti lähti, sai varoa pieniä alkuja tarkkaan. Nyt on jo ihan hieno ja paranee vuosi vuodelta. On kuulemma kaunis perennanakin. Täytyisikin siirtää osa varsinaiseen kukkapenkkiin, jos vaikka kuinka rehevöityisi ja kukkisikin.
Ja minun mummuni on myös ollut syntyisin Jääskestä.
terveisin Taina