tiistai 23. helmikuuta 2016

KonMari

Olen aina pitänyt järjestelemisestä
 ja ollut huono pitämään järjestystä.

Törmäsin netissä Kon Mariin, Marie Kondon kehittämään kodin järjestämisideologiaan.

Yksinkertaisesti:
  Hävitetään kaikki sellainen mikä ei tuota iloa
 Järjestetään kaikki kuntoon ja omille paikoilleen.
 Kaikki pysyy jatkossa siistinä.

Miten ihmeellistä! Toimiiko se todella? 
Latasin kirjan Elisa kirjasta, vieläpä alennushintaan. 
Ehdin lukea vaateosion loppuun, kunnes oli pakko kokeilla.


Kannoin kaikki, siis kaikki omistamani vaatteet yläkertaan makuuhuoneeseen. Niitä oli useassa paikassa talossa. Lajittelin ne yksitellen. Kaikki sellainen mikä ei ilahduttanut (liian vanha, ruma, pieni, epämukava, väärän värinen) meni jätesäkkiin. Niitä tuli 5.


Mahtavaa. Marie Kondo neuvoo viikkaamaan vaatteet tietyllä tavalla. Viikkaamistapa suosisi vetolaatikoita säilytykseen. Minun täytyi hieman tinkiä siitä, mutta tulos on silti aivan uskomattoman siisti.Miksi ihmeessä tavaraa on niin paljon? Mitä oikeasti tarvitsen?
Puhdistavaa ja palkitsevaa. 


Marie Kondon mukaan koko kodin järjestämiseen menee puoli vuotta. Ottaen huomioon, että tämä talo on japanilaisittain hieman suurehko kahdelle asujalle ja, että täällä on entistenkin asukkaiden ja ties kenen "Komonoita" eli sekalaisia tavaroita, karjalaisittain sässynöitä, voi olla, että prosessiin menee hieman pidempi aika.

Kondo kehoittaa suunnittelemaan visualisoimaan tavoitteen ja lopputuloksen.
Vaikkapa näin:

 Haluan siistimmän kodin
 Haluan vapautua turhista asioista ja tavaroista
 Haluan kauneutta
 Haluan oppia ostamaan ja käyttämään viisaammin
 Haluan väljyyttä ja tilaa

Kokeilkaa! 


7 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Viisaita ajatuksia!

Riina kirjoitti...

Mun on ehkä nyt etsittävä toi kirja käsiini. Pyörittelin sitä jo viime viikolla käsissäni, mutten raaskinut ostaa.
Olen kuullut siitä monenlaista palautetta, toiset tykkäävät ja toiset eivät. Olisi mukava muodostaa oma mielipide.
Odotin koko tammikuun siivousinspiraatiota, eikä se ottanut tullakseen. Mutta nyt olen viime ja tällä viikolla ihan valtavalla pöhinällä alkanut siivoamaan ja heittämään kierrätykseen vaatteita ja muuta kamaa. Tänään siivoilin työhuonetta. Sain laatikollisen poisheitettävää paperia. Nyt on taas tilaa ja mieli tosi virkistynyt.
Toi oli kyllä armollista, että siivoiluun menee vähintään puoli vuotta.
Ja Japanissa asuneena täytyy kyllä todeta, että niillä on vähemmän neliöitä, mutta kamaa aivan hirveästi. Harvalla on sellainen japanilainen kaunis ja pelkistetty koti, yleisen mielikuvan mukaan.

Leena K kirjoitti...

Tulipa kotoinen olo sässynä-sanasta. En ole sitä kuullut vuosikymmeniin. KonMari kiinnostaa minuakin, mutten ole vielä päässyt ajatusta pidemmälle. Raivattavaa olisi kyllä.

Wanhan Wallankumous kirjoitti...

Odotan itsekin innolla tuon KonMarin lukemistta. Varasin sen kirjastosta monta kuukautta sitten ja nyt tuli ilmoitus saapumisesta :)

Satu kirjoitti...

KonMarista puhutaan nyt niin paljon, että mielenkiintoni on herännyt. Jään odottelemaan jos kirjoitat siitä jossain vaiheessa lisää :)

Piparminttu kirjoitti...

Törmäsin KonMarin kirjaan viime kesänä ja käytin lomastani ensimmäisen viikon tavaroiden arviointiin ja järjestämiseen :) Hurahdin siis heti. Pidän KonMarin ideasta, vaikka välillä kirjan tyyli kevyesti ärsyttikin.
Melko jännittävää oli havaita, kuinka paljon niitä vaatteita sitten oikeasti onkaan! Siirryin myös seuraaviin tavaroihin - papereihin, kirjoihin ja kosmetiikkaan. Olen melko tyytyväinen tulokseen, mutta prosessi ei ole vielä tullut päätökseen. KonMarin metodin seuraaminen on myös aika hyvin opettanut sen, että uusia tavaroita tulee harkittua kahta kauemmin. Mitään ei-iloa-tuottavaa ei hyväksytä kevyin perustein :)

Sari kirjoitti...

En ole lukenut KonMaria, mutta aloitin meidän kotona inventaarion jo vuosi sitten. Koti keveni ihan muutamassa viikossa huomattavasti ja nyt onkin kivempi tehdä muuttoa, kun jokaisesta nurkasta ei löydy heti sekalaista turhaa kamaa. Koti myös tosiaan pysyy siistinä helpommin, kun turhasta tavarasta on luovuttu. :)