torstai 1. maaliskuuta 2007

Ahneella on...

... vähän rahaa ja paljon lajikkeita ;) Keksin haluta muitakin kuin Kiinanpionin lajikkeita. Tutkinnassa ovat luonnonlajit, joista yksi jo löytyykin Paeonia anomala, Kuolanpioni. Muitakin on olemassa ja tarjolla!! Yritän pinnistellä, etten heti tilailisi.
____________________________
"PAEONIA VEICHII, Ruusupioni
Luonnonlaji itäisestä Aasiasta. Kukkien väri vaihtelee vaaleanpunaisesta violettiin. Samassa kukkavarressa voi olla useita kukkia. Vaatimaton kasvi, joka kasvaa miltei minkälaisella kasvupaikalla tahansa. Nopeasti leviävä, matala ja aikainen.
________________________
PAEONIA MASCULA, Munkinpioni
Euroopan yleisin pioni, kasvaa viiteen alueelliseen alalajiin jaettuna koko Etelä-Euroopan alueella ja Lounais-Aasiassa. Suomenkielinen nimi munkinpioni johtuu siitä että kasvi oli rohdoskasvina yleinen luostarien puutarhoissa. Kukka on purppuran- tai korallinpunainen ja luonnonlajin kukaksi isokokoinen, n. 12 cm. Silmut aukeavat aikaisin keväällä ja pakkassuojaus saattaa olla tarpeen toukokuussa.
__________________________________
PAEONIA LACTIFLORA , Kiinanpioni


___________________________
PAEONIA WITTMANNIANA, Silkkipioni
Kasvaa harvinaisena Kaukasiassa ja lähi-alueilla. Silkkipioni on suurikokoinen laji, korkeutta noin metri ja leveyttä kertyy nopeasti yhtä paljon. Nimi tulee keväisten versojen vaaleasta karvapeitteestä, joka on kuin silkkiä. Isokokoiset lehdet muuttuvat syksyllä oranssinruskeiksi. Kukka nuorena maljamainen (ulpukka), terälehdet kellanvalkoiset, usein esiintyy myöskin hennon punaisia vivahteita. Vanhempana terälehdet pitenevät ja lopulta kukka on kooltaan n. 12 cm. Vuoristossa kasvavana on silkkipioni melkoisen talvenkestävä "
_________________________
Kuvat ja lajikuvaukset Pionienkodista, mistä nämä kaikki ihanuudet voi myös hankkia. Eivätkö ole suloisia? Täytyy varmasti tehdä kesäretki tuonne Pionien kotiin.

7 kommenttia:

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Ruusupioni vaikuttaa helpolle, kestääköhän myös talven?? Aikamoinen hankintalista sulla!! Multakin on jo kesäkuvat lopussa kun en tullut niitä juurikaan ottaneeksi. Eilen sulla oli myös hieno sormustinkukka kuva. Mulla on paljon viime kesänä siemenestä laitettuja taimia. Onko sulla se varjossa? Jostain syystä en päässyt eilen kommentoimaan!

Sanni kirjoitti...

Minusta siellä luki talvenarkuus niillä lajeilla, jotka on arkoja.Ajattelin, että menisin puutarhamessuille Helsinkiin ja tilaisin sinne Pionien kodista muutaman taimen valmiiksi.
Tuo sormustinkukka on varjossa, mutta viihtyy ne kai aurinkoisemmassakin. Ne on tosi ihania ja kukkien värit vaihtelee paljon.

quaint kirjoitti...

Sormustinkukat eniten kärsii kevätkosteudesta ja keväisestä jäästä. Hyvät kasvustot kannattaakin peittää syksyllä esim. havuilla.

Jaana kirjoitti...

Ihania pioneja! Olisi ihana nähdä noita ihan oikeastikin jonkun puutarhassa.
Täällä ainakin noissa puutarha myymälöissä tahtoo olla vain pionilajikkeina Sarah B tai Karl R. Niinpä pihoilla näyttäisi olevan lähinnä noita lajikkeita.

Mary kirjoitti...

Mulla löytyy pari kuolanpionia, koska muut täällä ei oikein tahdo menestyä. Olen tosin kuullut ettei tuo pioni tahdo kukkia kuin vasta 5 vuoden ikäisenä. Toinen on ollut nyt kolme-neljä vuotta ja viime kesänä se pääsi taas uuteen paikkaan. Lehdet tekee hienosti mutta kukkineena en ole sitä vielä omalla pihallani nähnyt.

Sanni kirjoitti...

Mary:
Minulla kukki kyllä jo toisena vuonna istuttamisesta, mutta enhän tiedä minkä ikäinen ruukkutaimi oli. Olen ihan hurahtanut. Nyt houkuttelevat tosissaan nuo luonnonlajit.
Jaana: Tosiaan taimistojen pionivalikoima on vuodesta toiseen itseään toistava. Tai sitten niitä myydään nimillä: Pioni, kerrottu punainen!!?? Plena-lajikkeita näkyy paljon meillä päin, kai nekin on hankittava ;)

Mary kirjoitti...

Niin mullakin kukki jalopioni heti samana vuonna kun sen hankin. Mutta nuo kuolanpionit kuulemma kukkivat vasta noin 5 vuotiaina.