torstai 15. syyskuuta 2011

Ihana syksy!

Syksyisin toimiani sävyttää tietynlainen kodikkuus, pesänrakennusfiilis. Laitetaan paikkoja kuntoon talven tuloa varten, katsotaan tulevaisuuteen, kerätään metsän antimia, säilötään, tehdään kodista sopiva pesä, suunnitellaan joulua ja ajatellaan etäisesti seuraavaa kevättä.


Kevät mielessäni ajattelin kokeilla sipulikukkien ruukkuistutusta. Joskus aikanaan hyödin sipulikukkia jouluksi ja pääsiäiseksi, mutta nyt haluaisin kasvihuoneellekin sipulikukkia.


TARVITAAN:


Mieluisia sipuleitaRuukku (, jonka pohjalle laitetaan kiviä, sepeliä tms. karkeaa ainesta salaojitukseksi.)


MultaaSipulit asetellaan täyttövaiheessa siihen mullan syvyyteen, mihin sipuli haluaa tulla istutetuksi. Syvyys löytyy pussin kyljestä.Viimeisenä tulevat ne sipulit, jotka haluavat olla lähimpänä pintaa.Ruukkuistutus on syytä kostuttaa. Sen voi talvettaa ulkona tai jossakin viileässä. Itse ajattelin jättää kaksi ruukkuani kevyesti suojattuna kasvihuoneeseen. Sieltä sipulit saavat sitten nostaa ihanat vihreät piippansa, kun katsovat ajan olevan oikea. Kosteudesta pitää huolehtia mikäli ruukku ei ole ulkona.Multani loppui, muuten olisin varmasti tehnyt useammankin ruukullisen. Tämä on hauska keino parvekepuutarhurille tai myyrien ahdistamalle puutarhurille, joka haluaa edes muutaman tulppaanin selviytyvän myyrien hampaista kukkimaan.


*


Syksyllä pitää myös mennä metsään.Siellä on suppilovahveroita!


Suppilovahveroista tulee ihanaa kastiketta vaikkapa perunamuussille ja jauhelihapihveille.


Nauttikaa kodistanne ja hämäristä illoista!

6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Voi että, suppilovahverokastike on parhautta :-)
Ja kukkivat ruukut sitten keväällä! Noista tulee ihania.

elämäni matkat... kirjoitti...

taidankin tehdä myös sipuli-istutuksen isoon ruukkuuni, kiitos vinkistä.

Silja kirjoitti...

Hei enpä tiennyt, että ne voisi pärjätä ruukussakin! Mulla on lasitettu parveke, voisinkohan minäkin tehdä nyt sipuli-istutukset ja voisin saada kukkia keväällä? Pitääkö ruukut suojata lasitetulla parvekkeella?

Sanni kirjoitti...

Lasitetulla parvekkeella ei varmaan vielä kannata tehdä. Enkä usko, että tarvitsee suojata. Lokakuun lopussakin ehdit ihan hyvin tai marraskuun puolella.

Silja kirjoitti...

Ok, yritän malttaa odotella sitten vielä. Kiitos vinkeistä!

Maisa kirjoitti...

Moikka! Ihanaa että löysin blogisi, täällä aloitteleva puutarhuristi yrittää ottaa opikseen ihan kaikesta.

Meniköhän minun istutukset ihan pieleen. Istutin ensimmäistä kertaa elämässäni sipuleita, ja osan niistä kokeilin laittaa ruukkuun. Ruukun pohjalle tajusin laittaa kivimurskaa, mutta laitoin kaikki sipulit samaan syvyyteen. En kastellut lainkaa, jätin vain ruukut terassin pöydän alle ilman suojaa. Sinne ei sada suoraan, mutta kyllä sinne muutama pisara eksyy.Saa nähdä keväällä mitä tulee vai tuleeko yhtään mitään :D