torstai 27. lokakuuta 2011

Laventelia

En olisi uskonut, että viimeinen ihasteltava miltei marraskuussa olisi hurjasti kukkiva laventeli.  Minulla on tekeillä kasvihuoneen sivustaan laventelipenkki ja tänä kesänä istutetut ovat ainakin viihtyneet hyvin.Kasvihuoneessa sisälläkin ainoat eläjät ovat laventeli ja rosmariini.Keräsin laventelin kukkia talteen. Lehtiäkin voisi kuivata ja imuroida vaikka pölypussiin tuoksuttamaan.Ripustin nipun kaakeliuunin kupeeseen. Minulla on uunin päällä vanhoja punnuksia, joiden avulla uunin kylkeen voi joskus ripustella jotakin.Meillä kertyy sohvan ja nojatuolien selkänojille kaikenlaista roinaa...


...koirasta alkaen. Muut roinat aion nyt siivota pois.


 

6 kommenttia:

Irene kirjoitti...

Laventeli siis kukkii pitkään, kun se ensin sen aloittaa. Itse istutin useita tuppaita tänä vuonna, mutta mikään niistä ei kukkinut. Jätin ne talven armoille. Katsotaan, miten pärjäävät talven yli.

tiinakaisa kirjoitti...

Just kans ihastelin meidän pihassa laventeleita ja mietin, mitä niille täytyy tehdä? Talvehtiiko kellarissa ensi kesään vai leikkaanko kuivattavaksi.. Tuo niputtaminen on myös kiva idea, voisi nuuhkutella täällä sisälläkin.

Cheri kirjoitti...

Meilläkin kukkivat laventelit toista kierrosta, ulkona ruukussa. Hyvä vinkki tuo pölynimuriin imaisu, voi nauttia tuoksusta koko talven.
Koira ihan selvästi kuuluu selkänojalle :)

Riitta Lehtomäki kirjoitti...

Hienoa, että laventelisi ovat pärjäilleet. Olen silloin tällöin kasvattanut niitä siemenistä ja muutaman vuoden ne ovatkin kukoistaneet, mutta tämä 4-vyöhykkeen rajamailla asuminen taitaa olla niille vähän haasteellista. Keväällä Lidlissä oli myynnissä ruukku-laventelia ja sain siitä tuoksupussiainesta, tuskin kuitenkaan selviää talvesta!

Metsätonttu kirjoitti...

Ihana, kaksi parasta; laventeli ja rosmariini! Täällä pohjoisessa en ole koskaan saanut laventelia kukkimaan.

Siirtolapuutarhuri kirjoitti...

Kävin tänään palstalla ja ruusu kukkii täyttä päätä. Laventeli oli jo hiipunut. Sillä oli toinen elinvuosi. Aion suojata sen myöhemmin sitten samalla kertaa kuin ruusunkin.