perjantai 13. tammikuuta 2012

Huono asenne

Minulla on huono asenne sähkökatkoja kohtaan. Tiedän kyllä, että jotkut olivat ja ovat päiväkausia ilman sähköä. Silloin, kun äitini syntyi, ei ollut talossa sähköjä ollenkaan. Ja tiedän senkin, että sähköt reistailevat helposti, jos on päättänyt asua jossakin periferiassa. No minä olen ja meillä sähköt pätkivät, kun tuulee ja kun ukkostaa tai jos on lunta tai jos ei ole... Ne pätkivät usein. Eniten se tietysti kiukuttaa silloin, kun joku kallis laite (kuten maalämpö kompressori tai mikälie yli 4000 euroa maksava) hajoaa. Mutta kun sähköä ei ole, hommat nuupahtavat kuin tuo juhannusruusu.Suunnittelen usein varsin tarkasti päiväni. Huono asenne alkoi tänään siitä, että en saanut aamukahvia, kun ei ollut sähköä (taas, vasta eilen oli sähköt poikki). Yhtiön vikailmoituksessa sähköjen lupailtiin palaavan  viimeistään klo 06 (siis huomen aamulla). Toimistopäivääni olisi kuulunut töitä, joihin tarvitsee internetyhteyden. Samalla olisi pyörinyt pesukone ja moni muukin asia. Vettä ei tule, kun vesipumppu ei pyöri. Talo ei lämpene, sähköpostit eivät kulje, laskut eivät maksaudu... En ole mikään avuton tyttö, joka menisi paniikkiin pimeässä talossa, mutta helposti ärsyyntyvä kyllä olen.


Kuittien järjestelyyn en tarvitse sähköä. Ihan käsipelillä ne menevät mappiin, mutta sekään ei suju, koska ärsyttää... Teen takkaan tulet ja soitan kaksi kertaa sähköyhtiön automaatti-ilmoitukseen. Ja sitten kauhean kolmetuntisen päätteeksi sähköt räpsähtävät päälle. Koska se voi olla väliaikaista, aloitan nopean sähköä vaativien asioiden suorittamisen. Työasiat ensin nettipankissa, keitän kahvia, käyn vessassa, laitan kaikki mobiililaitteet ja kameran akut latautumaan, tiskikoneen päälle. Lasken siivousvettä, imuroin,  juon kahvia, sytyttelen tuoksukynttilöitä, pesen lattioita... Sähköt pysyvät päällä ja olen tehnyt jo kauhean määrän asioita joihin ei tarvitsekaan sähköä, mutta sähkökatkon aikana ei voinut muka tehdä mitään.  :)Olen todella riippuvainen sähköstä ja nykytekniikasta. Sähköt ovat pelottavakin asia. Eilisen sähkökatkon jälkeen laitoimme saunan päälle ja kun pojan kanssa menimme saunaan, kiukaan alla ja takana rätisi jä lepatti selvästi tuli. Lapsi meni yläkertaan mahdottomalla vauhdilla pitäen samalla noitapillimäistä ääntä (hän pelkää kuollakseen tulipaloa) ja minä napsautin virrat kiukaasta. Välke loppui, mutta outo savun haju jäi. Kiukaasta on ilmeisesti katkennut vastus.


Oi, kun olisi talossakin puukiuas. Sieltä kuuluisikin kuulua iloista rätinää ja näkyä lepatusta!

4 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

aggregaatti voisi väliaikaisesti pelastaa tilanteet :) Aika avuttomiksi me kyllä ollaan tultu ilman sähköä.

Saila kirjoitti...

Oi, juu, ei ole kivaa tuo. Varsinkaan jos kallis laite menee rikki :-/
Ymmärrän hyvin. Minulla on asumismuoto vielä sen verran sissihenkistä, että sähkökatkos ei niin kovasti vaikuta, muuta kuin valaistukseen ja pattereihin, tosin lämmitän joka päivä puillakin.
Tämä on eka talvi kun juokseva vesi (vain kylmä, ja vain keittiön hanasta) toimii - toivon mukaan, sillä letkut pidetään sulana kaapelivastuksella ja pumppu, jolle rakensin styroksiboksin kellariin, pysyy pakkasvahdin avulla sulana. Toivottavasti. Jos tulee pitkä sähkökatkos kovien pakkasten aikaan, niin pumppu voi jäätyä rikki.
Mutta vessa on kuivikekäymälä, täysin manuaalisesti toimiva, kylpeminen hoituu pihasaunassa, joka lämpiää puilla ja jonne vesi kannetaan, ja juomavesikaivostakin saa vettä sangolla nostamalla niin kuin olen tehnyt aiempina talvina. Se tuo suurta helpotusta, vaikka asumismukavuus ei olekaan ihan modernilla tasolla. Puolensa kaikella.

Siirtolapuutarhuri kirjoitti...

Aina jossain haastatteluissa kysytään ihmisiltä, että mistä laitteesta ei luopuisi. Monet hurskastelevat, että en ole mistään riippuvainen. Minä olen: pesukoneesta ei luopuisi mistään hinnasta enkä astianpesukoneestakaan mielelläni. Muiden sähkölaitepuutteiden kanssa oppisin elämään. Onneksi sähkökatkokset ovat useimmiten kuitenkin vain pieniä säikähdyksiä eikä matkailu ajassa taaksepäin tutkijoiden mukaan ole mahdollista.

Cheri kirjoitti...

Sähkökatkot ovat arkipäivää täällä maaseudulla. Onneksi talon kaikki toiminnot voi muuttaa manuaalisiksi, puuhella, uunilämmitys, pihakaivo, ulkosauna, ulkovessa, kynttilät ja öljylamput. Mutta huolestuttavinta on se, että pidemmän sähkökatkon aikana puhelimet lakkaavat toimimasta, kuten äskettäin nähtiin. Joskus hermot ovat riekaleina kun on kiire jonkin työn kanssa, eikä tietokone, sähköposti tai internet toimi. Pelottavaa tämä kaiken toimivuuden riippuvuus sähköstä. Kaupungin saa halvaannutettua katkaisemalla sieltä sähköt.