perjantai 17. helmikuuta 2012

Kurjenpolvi

Ajattelin tehdä teille kollaasin myös kurjenpolvista, mutta niistäpä ei kuvavarastoissani ole juurikaan kuvia. Ne ovat jääneet huomiota vailla, vaikka niitä on Villissä pihassa kaikkialla. Sinisiä, violetteja, tumman purppuraisia, laventelin värisiä, fuksianpunaisia, valkoisia, pinkkejä ja hennon vaaleanpunaisia....Kurjenpolvet kuuluvat ehdottomasti puutarhan  perusperennoihin. Ne täydentävät kaikenlaisia perennaryhmiä ja ovat kasvutavaltaan usein tiivitä ja mätäsmäisiä.  Puutarhassani on muutama erikoisen värinen jostakin ojasta kaivettu yksilökin. Metsäkurjenpolvien (Geranium sylvaticum) kukkien väreissä on paikallisesti paljon vaihtelua. Lapsuudessani niitä sanottiin juhannuskukiksi. Korkeat kurjenpolvet ovat sottaisia ja kaatuilevia kukittuaan. Ne kannattaakin leikata alas, jolloin ne kasvattavat uuden kauniin lehtimättään ja saattavapa kukkiakin uudestaan. Tummakurjenpolvi sekä kyläkurjenpolvi ovat miltei rikkaruohomaisesti leviäviä. Niitä voi huoletta repiä ylös tungettelmasta muita kasveja ja varmasti niitä silti riittää.


Tässä yksi kauneimpia:Pitänee siis palata kurjenpolviin sitten, kun niiden kukat ovat taas ihmeteltävissä.

2 kommenttia:

Paavali kirjoitti...

Onpas kauniin värinen verikurjenpolvi! Minulla on vain sellaista tummaa pinkkiä versiota ja se on kyllä hyvä leviämään mutta aika räikeän värinen. Tuollainen vaaleanpunainen täytyy jostain etsiä ensi kesänä!

Siirtolapuutarhuri kirjoitti...

Kurjenpolvi sopisi hyvin väreiltään, mutta ainakin luonnonkurjenpolvet kukkivat nopeasti ja sen jälkeen näyttävät resuisilta. Joku jalostetuista kai kukkii koko kesänkin?