keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Lady Barlow ja herttuattaren kymmenet nuput

Follow my blog with Bloglovin

 Sanoin, että Barlowit ovat kadonneet.
 No ainakin yksi (voi olla risteytynyt muoto Columbinesta tai Black Barlowista) löytyi.
Selvitin hieman Nora Barlow-lajikkeen nimen taustoja.


Lady Nora Barlow syntyi 1885 Cambridgessä, Yhdistyneissä kuningaskunnissa. Hän työskenteli nuorena kotikaupunkinsa yliopiston kasvitieteen laitoksella assistenttina ja opiskeli kasvien perimää. Nora Barlowin isoisä oli Charles Darwin. Lady Barlow oli ensimmäisiä Darwin- tutkijoita ja perustamassa isoisänsä tutkimustyötä selvittävää Darwin industrya. Hänen mukaansa on nimetty Aquilegia  Nora Barlow.
Nora Barlow eli 103- vuotiaaksi ja kävi vuosittain Cambridgen yliopiston puutarhassa seuraamassa kasvien perimän tutkimustyötä. 

Monet kasvithan on nimetty löytäjänsä tai jalostajansa mukaan.  Jalosyreen Ludvig Späthin nimiesikuva on saksalainen. Ludvig Späth oli 1839 Berliinissä syntynyt kasvitieteilijä.


Lehtosinilatva tässä on joku maatiainen vailla hienoa nimeä. Kaunis silti jalosukuisten seuralaistensa rinnalla.


Pioni Duchesse de Nemoursissani on melkein 50 nuppua. Siinä on herttuatar pitkällään, kun ne kaikki aukeavat.

Tämän pionin nimen alkuperä on siis Ranskan Catinaisissa sijaitsevaa Nemoursia hallinneissa aatelisissa. Herttuattaren titteliä on vuosisatojen saatossa 1300-luvulta asti kantanut ainakin 13 eri aatelisrouvaa. Pionilla on siis hieno nimi. Herttuattaria on ollut ainakin Savoyn ja Bourbonien suvuista. Nemoursin herttuan arvonimi annettiin viimeisenä Ranskan kuninkaan toiselle pojalle Prinssi Luisille. Hänen vaimonsa oli prinsessa Victoria, jota voidaan pitää pionin nimen todellisena esikuvana. Nemoursin herttuatar kuoli Englannissa vuonna 1857 vain 35 vuoden ikäisenä.


Tässä herttuatar itse (kuva Wikipediasta)


Tarinat kasvien nimien takana ovat kiehtovia ja mielenkiintoisia.
 Minulla on piha täynnä aatelisia sekä kaikenmoista tieteilijää ja löytäjää. Ainakin yksi presidenttikin löytyy, Rosa ´Tarja Halonen´.

Täytyy tutkia tätä oman puutarhan nimistöä hieman lisää. Ties mitä jännittäviä tarinoita nimiin kätkeytyy!

1 kommentti:

pioni kirjoitti...

Mielenkiintoista tämä nimiasia, täytyykin tutustua omiinkin kasveihin vähän tarkemmin:)