sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Puutarhajuhannus

Perinteisesti Juhannuksen vapailla meillä on tehty puutarhahommia. Niin nytkin. Välillä on kyläilty ihanassa naapurissa, Call it Home-blogin Katin ja hänen perheensä vapaa-ajan farmilla. Oltu vuoroin vieraissa ja nautittu omastakin pihasaunasta.


Mutta siis puutarha-asioihin.
Puutarhamme jaetaan puheissamme alapihaan ja yläpihaan. Kuvassa etualan kivikkoistustusalue on yläpihan puolella ja takana näkyy alapihan istutusaluetta. Pihassamme on kyllä istutuksia vielä talon toisellakin puolella, ikäänkuin yläyläpihalla. 
Tänään puhdistin alapihan kivituhkakäytäviltä rikkakasvustot.


Täti on puuhaillut hurjasti istuttaen, kitkien ja siivoten siellä täällä. Useita muiden kasvien jalkoihin jääneitä kuunliljoja on jaettu ja istutettu uusiin paikkoihin. Myös kasvihuone ja sen ympäristö on siivottu (siitä lisää myöhemmin).


Teen polkujen kitkemishomman polvillani eteen (tai taakse) päin kulkien ja rikon hiekkakäytävän pinnan istutuslapiolla työntäen, nypin kasvit käsin irti ja haravoin aina välillä pintaa. Irtokasvit pinnasta lähtevät haravan mukaan. Kuvissa poluilla näkyy vielä jotain vihreyksiä. Haravoin metalliharalla polut vielä parin päivän päästä uudelleen.


Puhdistetut käytävät palkitsevat selkiyttämällä näkymiä.
Puutarhassa on hurjan kaunista. Ajantaju menee puskissa rymytessä. Välillä ukkossade ajoi minut sisään. Kaatosade hakkasi sorakäytävät ihanan tasaisiksi. Onneksi perennat pysyivät pystyssä.


Kasvit erottuvat kauniisti käytäviä ja puhdistettuja reunuksia vasten.
Ruohonjuuritasolla on mukava ryömiä työskentelemässä.
Kauneutta on kaikkialla.


Kärhökäytävän molemmin puolin levittäytyvät istustusalueet ovat Villiä pihaa parhaimmillaan. Nyt juuri laukkoja, iiriksiä ja akileijoja. Aivan pian pioneita. 
Vaikka minusta usein aina juuri se alue, jolla työskentelee, tuntuu hienoimmalta.


Mukavaa sunnuntai-iltaa.
 Nyt on saatu vettä, seuraavaksi lämpöä kiitos!

9 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hienolta näyttää. Minun olisi pitänyt kitkeä enemmän juhannuksena mutta jotenkin se jäi. Aina satoi vettä ja inhoan kitkeä juuri sateessa kastuneita kasvustoja. Mahtava määrä nuppuja alemman postauksen pionissa.

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Kaunista on! Meillä ukkosti myös ja tuli vähän rakeitakin. Taas.

Minna kirjoitti...

Voi että mua harmittaa kun en pyhinä päässy kunnolla möyrimään. Vasta eilen vähän iltapäivästä. Nyt on kaksi viikkoa aikaa saada yksi väliprojekti loppuun ja sitten taas kesän ykkösen kimppuun😊 Välistä täytyisi kyllä ihan vain ihastellakin. Teilä on niin kaunista❤️

Between kirjoitti...

Onkohan tämä Villi piha sama blogi, jota olen seurannut facessa? Niin tai näin, mutta nyt löysin blogisi jättämästi kommentin perusteella ja liityin vakiolukijaksi.
Onpa sinulla komea kivikkoistutusalue ja muutenkin ihastuttava piha.

Sanna kirjoitti...

Kyllä tämä on varmasti se sama! Tervetuloa! 😊

Riina kirjoitti...

Aivan ihania polkuja ja perennameriä! 😍 Tykkään kovasti myös noista laatoista. Ihailinkin jo lainaamaasi muottia Katin blogissa.
Tänä vuonna kitkettävää riittää. Jotenkin kaikki on nyt yhtäkkiä kasvanut valtavalla vauhdilla, en meinaa perässä pysyä.

Sanna kirjoitti...

Kiitos! Kyllä rikakasvitkin saivat jonkun järkyttävän kasvuvimman kylmän kevään jälkeen. Ja nyt on ollut tuota kosteuttakin. Juuri oli artikkeli jossakin, että suurpiirteisyys on valttia puutarhassa. Eli muutama vuohenputki väärässä paikassa ei haittaa ;)

Oravanpesän Kati kirjoitti...

Samoissa kivituhkapolkujen putsauksessa meni omakin juhannus tai no muutama tunti. :) Kaunista!

Sanna kirjoitti...

Kiitos Kati :)