torstai 6. heinäkuuta 2017

Puutarhanhenki se puuhailee omiaan

Kaikissa puutarhoissa on omanlaisensa tunnelma. Puutarhurilla on visio tai unelma siitä, millainen hänen puutarhansa tunnelma kuulusi olla ja hän pyrkii siihen monien vaikutteiden alaisena.


Itse pidän monenlaisista puutarhoista enkä ole käynyt sellaisessa, missä ei ole mitään viehättävää. Eniten vaikutun hieman huolimattomista, runsaista, rönsylevistä ja yllätyksellisistä puutarhoista.


Omakin puutarha tarjoaa aina yllätyksiä. Siementaimien värit ovat arpapeliä, siementaimien sijainnit eivät ole puutarhurin suunnitelmien mukaisia. Toiset kasvit menehtyvät ja jostain ilmestyy kasveja joiden alkuperä jää puutarhurilta hämärän peittoon.

SORMUSTINKUKKA DIGITALIS PURPUREA

KIRJAVINKKI: Tasha Tudors Garden

Muistan, kun tuskailin joskus, etten koskaan saa puutarhaani Tasha Tudorin tai muiden Cottage garden esikuvieni puutarhoista tuttua tunnelmaa. Tänään kuitenkin näytti häivähdyksen omaisesti sellaiselta. Puutarhalta, jolla on oma henki ja mieli. Uniikki tunnelma, joka on syntynyt raa´an työn ohella sattuman sanelemalla tuurilla.

PIONI JA AKILEIJA

Värit eivät ole välttämättä kaikkialla sinne päinkään, miten on ajateltu.
Mutta kyllä ne kelpaavat. Kelpaavat hyvin.

HARJANEILIKKA JA SORMUSTINKUKKA

Kasvit ovat itse luoneet herkullisia yhdistelmiä. Hyvänä sormustinkukka- ja akileijavuotena tämä kasvien oma puutarhasuunnittelu on erityisen viehättävää.


Voi katsoa omaa puutarhaansa, että: Ai täällä näyttää tänään tältä? Wau!


9 kommenttia:

Reetta\ Kasvin paikka kirjoitti...

Wau tosiaankin! Juuri minun makuuni tuollainen rönsyilevä, luonnollinen puutarha. Ja on tosiaan paljon mielenkiintoisempaa, kun kasvit järjestävät kylväytymällä yllätyksiä.

Katja kirjoitti...

No vau, hienolta näyttää. Ja todistaa taas sen että luonnon pitää saada itsekin päättää.

Riina kirjoitti...

Minäkin luin Tasha Tudorista vuosia sitten ja myöhemmin näin myös ohjelman hänestä ja hänen puutarhastaan. Ne tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hurmaava persoona sekä puutarha.
Ja sun puutarhassa on paljon samaa!
On totta, että puutarhoissa on jokaisessa oma henkensä ja tunnelmansa. Käyn paljon työni puolesta monenlaisissa puutarhoissa ja aina niistä löytyy se jokin juttu.
Olen kyllä huomannut, että jossain puutarhoissa on vielä erityisempi tunnelma kuin muissa ja miettinyt mistä se johtuu. Se ei todellakaan johdu, että kaikki olisi tiptop, vaan ehkä eniten siitä, että puutarha on omistajalleen tärkeä ja rakas.

Hennamar kirjoitti...

Näyttää villin upealta. Usein parasta ja tosi harvoin pahinta ovat yllätykset puutarhassa

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Kaunista! Ihanat harjaneilikat ja sormustinkukat. Pionitkin ja availevat nuppujaan.

Kati 100%outdoor kirjoitti...

Mä koen myös, että jokaisessa puutarhassa, tontissa ja pihassa on jotain kaunista ja erityistä. Olen onnekas, että saan suunnitella monenlaisia. Tykkään erityisesti suunnitella moderneja, tyylikkäitä ja yksinkertaisia kokonaisuuksia, jossa talo on samaa sorttia. Olisi kuitenkin tosi vaikea kuvitella, että asuisin sellaisessa. Rakastan kukkia, kokeiluja, rentoutta ja tietyllä tapaa kasvien villiä tapaa levitä. Sulla on mitä ihanin puutarha!

Maiju / Lempipäiväni tänään kirjoitti...

Ihanalta näyttää! Minua myös viehättää luonnonläheiset puutarhat, vaikkakin näin eräässä pihassa niin täsmällisesti hoidetun ja viivotintarkasti rajatun kukkamaan, että meinasin ihastukseltani ohjata autonkeulan penkkaan. 😂

Marietta kirjoitti...

Ihana henki ja tunnelma on Villissä pihassasi!

Minulla on samanlainen haave, Cottage garden -tyyppinen puutarha, jossa käyskentelen kukkien reunustamia polkuja pitkin pitkässä banhanmallisessa puuvillamekossa, kuten Tasha Tudor :) Sormustinkukkaa meillä ei ole, mutta akileija ja luonnonkasvit, kuten puna-ailakki, pitävät huolen yllätyksistä.

Villin pihan Sanna kirjoitti...

Kiitos kiitos! Kyllä minäkin nautin täsmällisistä ja minimalistisistakin puutarhoista, vaikka itse viihdyn parhaiten villin, Cottage gardenia mukailevan puutarhani kanssa.