lauantai 29. kesäkuuta 2019

KESTOSUOSIKIT VUODESTA TOISEEN

Pionien keräilijänä tulee usein korostettua niiden asemaa puutarhan kruunamattomina kuninkaallisina. Toki ne ovat huumaavia, kauniita ja näyttäviä, mutta yksinään ne eivät tekisi Villistä pihasta sellaista puutarhaa, jossa viihtyisin.

Aivan välttämätön puutarhakasvi ovat mielestäni Kuunliljat. Perushosta Hämykuunlilja kasvaa meillä rehevänä reunusrivinä, eikä laske kasvuston lävitse muin muutaman apaattisen vuohenputken.

HOSTA UNDULATA VAR. ERROMENA


Olen joskus kerailyt kuunliljoja ja nitä löytyy monia lajikkeita. Kun lajikkeelle löytää oikean paikan, se palkitsee mahtavalla kasvulla ja viehkeällä kukinnallakin. Kuunlijat ovat kauniita koko kasvukautensa ajan. Ne ovat ehkä MUUT SUOSIKIT PIONIEN JÄLKEEN-listalla ykkösenä yhdessä Sormustinkukkien kanssa.

Seuraavana listalla on lähes minkä tahansa perennan seuraan sopiva Jättipoimulehti. Sen lehdistö on todella kaunis ja limenvihreät kukat korostavat mahtavasti monien perennoiden väriä. Leikkonakin se on loistava.

ALCHEMILLA MOLLIS
Taponlehti ansaitsee myös paikkansa listalla. Se kasvaa maan rajassa ja levittäytyy meillä ihaniksi kiiltäviksi kasvustoiksi. Viihtyessään se on aivan verraton maanpeitekasvi.

ASARUM EUROPAEUM

Tästä jättiläisestä pidän myös aivan valtavasti. Kilpiangervo on hidas leviäjä ja ehkä hieman vaatelias kasvupaikkansa suhteen. Ilokseni tämä yksilö on kuitenkin viihtynyt ja jopa hieman levittäytynyt. Mielestäni se on ihanan persoonallinen lisä varjopuutarhassa.

ASTILBOIDES TABULARIS

Mikä sinun suosikkikasvisi on?


1 kommentti:

Heiskaska kirjoitti...

Valloittavia vihreitä! Täällä olisi suunnitelmissa perustaa joskus talon taakse varjopuutarhaa, mutta sitä pitää vielä hieman suunnitella.

Ihana blogi, jään seuraamaan! :)