perjantai 14. toukokuuta 2010

Puutarhamies?

Japanilainen puutarhuri, 2006


Mieheni ei ole ollenkaan kiinnostunut puutarhasta. Joskus se suretti minua, mutta nykyisin olen ihan tyytyväinen. Me emme muutenkaan kuulu niihin pariskuntiin, jotka harrastavat yhdessä. Saattaisi muodostua suureksi ongelmaksi, jos joku yrittäisi määrätä kärhöportin paikkaa puutarhassani. Se ei vain yksinkertaisesti tule kysymykseen.

En koe, että mieheni väheksyisi harrastustani mitenkään. Kyllä hänkin varmasti pitää pihaamme viihtyisänä ja näkee kuinka paljon työtunteja sen vuoksi uhraan. Hänkin on uhrannut unelmansa kivitalosta (ainakin toistaiseksi) minun vuokseni, koska en pysty jättämään puutarhaani. Joskus saatamme verrata kiivassanaisestikin harrastuksiamme. Hän harrastaa ilmailua ja minä pelkään hänen putoavan taivaalta vempaimineen kaikkineen. Olen sanonut, etten ole pyrkimässä millekään leskeksi jäämisten ennätyslistalle. Puutarhanhoito ainakin on turvallista. Vai kuinka moni on kuollut kottikärryn kaatuessa tai haravan varren katketessa? Tai edes vakavasti loukkaantunut?

Hän auttaa minua pyydettäessä raskaissa töissä. Hänellä tosin on hienoinen taipumus tehdä asioita kuuntelematta seikkaperäisiä ohjeitani, jolloin minä joudun neuvomaan ja silloin saattaa tulla ilmapiiriin jonkinlaista epävirettä.

Ja entä sitten, kun mies ei ole saatavilla? Juuri silloin tarvitsisi siirtää painavia hirsiä, peruuttaa peräkärriä ylämäkeen tai käyttää moottorisahaa.

Puutarhamies olisi kovin hyvä. Hänellä ei tarvitsisi ollenkaan olla aviomiehen ominaisuuksia, koska sellainenhan minulla jo on. Miehet ovat voimakkaampia ja ajattelevat teknisemmin. Monet heistä osaavat myös käyttää hyvin koneita ja laitteita. Puutarhamiehen pitäisi myös osata. Hänen tulisi olla saatavilla silloin, kun häntä tarvitaan ja hänellä olisi valtavasti työkaluja ja apulaitteita. Hänen tulisi tuntea jonkin verran kasveja. Ainakin nyt erottaa rikkaruohot puutarhakasveista. Puutarhamiehen pitäisi tyytyä niihin ohjeisiin, jotka hän minulta saa. Jos hänen mielestään jonkin asian voisi tehdä paremmin, hän voi sitä varovasti ehdottaa, mutta vain kerran ellei hyväksyntää tule. Turhaa ideointia on puutarhamiehen syytä välttää. Hän olisi erikoistunut raskaisiin töihin, pengerrysten tekoon, puiden kaatamiseen, maa-ainesten siirtämiseen, pihalampien kaivutöihin ja pihalaattojen asentamiseen muun muassa.

Oikeastaan puutarhamies voisi olla mykkä tai ainakin vähäpuheinen. Puutarhanhoito on minulle lähes meditatiivista toimintaa enkä suvaitse minkäänlaista perässä höpisijää siihen. Toisaalta olisi hankalaa, jos hän ei voisi ollenkaan tarvittaessa keskustella tai pyytää lisäohjeita, joten vähäpuheisuus lienee toivottavampi ominaisuus kuin mykkyys. Puutarhamiehellä ei ole kännykkää eikä kiirettä mihinkään muuhun kuin toteuttamaan Rouvan visioita. Puutarhamiehellä ei myöskään tarvitse olla mitään pilkettä silmäkulmassaan eikä hänen tarvitse vilkuilla minua sillä silmällä. On samantekevää minkä näköinen puutarhamies on, kunhan hän ei haise pahalle. Huomaamattomuus on eduksi ilman muuta.

Puutarhamies olisi hyvä asia, mutta täyttä utopiaa. Jos olisi paljon rahaa, laittaisin tämän kirjoituksen lehteen työpaikkailmoitukseksi. Olisi mukava valita tarjokkaista sopivaa puutarhamiestä. Oletan tarjokkaita ilmaantuvan jonoksi asti. Ja jos jotain edellisestä muutan, niin ehkä tuon ulkonäkökysymyksen. Miksei se samalla voisi olla ilo silmällekin, vaikka vähän niinkuin Johnny Depp.

16 kommenttia:

Naturegirl kirjoitti...

I am fortunate that my hubby loves to share in the garden chores in fact he does all the unsavory jobs like cut the grass weed turn the dirt dig up plants that need to be moved get shovels full of necessary mulch from landfill site...I surely would never refuse Johnny Depp as my undergardener but I'll keep the man helper that I do have!

Anonyymi kirjoitti...

Näin se on meilläkin, mies muualla töissä ja varsinkin kesällä kiireinen. Monesti olen sanonut ottavani varamiehen avukseni puutarha- ja remonttihomiin. Mutta todellisuudessa en omaani vaihtaisi, vaikka ei hän kyllä ymmärrä ollenkaan miksi TAAS pitää jotain siirtää jonnekin. Jos ei muuta niin ainakin kiviä!

Aralia kirjoitti...

Johan sitä saa ruohonleikkuuseen robotin, ehkä ne japanilaiset kohta lyövät markkinoille laajempaakin puutarha-apua. Johan niillä on robotti-sihteereitä: http://www.gizmowatch.com/entry/phorone-a-robot-secretary/

Ja saahan sitä puutarha-apua ihan tilaamallakin. Kannattaa kysellä lähimmästä puutarha-oppilaitoksesta oppilaita tekemään puutarhahommia. Ainakin meidän koulussa ensimmäisen vuoden opiskelijoita saa lapiohommiin ihan edukkaasti.

Lisay kirjoitti...

Postauksesi sai hymyn huulille!!!
Kuvittelin heti taman Johnny Depp'in sinne puutarhaasi.
Ettet vain kitkisi kasveja rikkaruohojen sijaan...hih!

pioni kirjoitti...

Jos sellaisen puutarhamiehen löydät, voisitko ystävällisestä lähettää vähäksi aikaa meillekin;)

Vuokko kirjoitti...

Minullapa on puutarhamies, ihan oma, enkä taida lainaksi antaa, tosin hänelläkin päivätyönsä,mutta maltan odotella kotiutumista,jos jokin miesmäinen urakka odottaa ;))
Mukava postaus, pisti miettimään, että jokin asia edes ns. natsaa kohilleen :)

Sanni kirjoitti...

Toisilla on puutarhamies toisilla vain mies, toislla ei sitäkään :) Niin, jos mikään muu ei natsaisi, niin saattaisi enemmänkin risoa tuo puutarhaluttomuus. Ja olisihan kauheaa, jos mieheni edellyttäisi minun nauttivan pieneen lentokoneeseen ahtautumisesta ja sillä lentelystä. Puhumattakaan taitolentokuvioista ja öljylle ja tiesmille haisevasta vanhasta venäläisestä lentokoneesta.

Kyllä minä omaltani apua saan, mutta olisi niin kiva, jos ei tarvitsisi vaivata. Itsekin sitä pystyy aika ihmesuorituksiin tarvittaessa. Peruutin peräkärria (isoa) pihatraktorilla alamäkeen ja ensin meinasi tulla itku, sitten kiroilutti ja lopulta nauratti. Se kärri meni ihan miten sattuu ja oikeaan paikkaan peruuttaminen kesti kohtuuttoman kauan.

Outi kirjoitti...

Laita ihmeessä lehteen. Eikös tuo Deppikin ole taas poikamies? Saattaisi hyvinkin innostua. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän tunteen! Minullakaan ei ole puutarhamiestä, mikä välillä ketuttaa kovasti. Jos yhtään lohduttaa niin voin kertoa, että olen törmännyt suht usein puutarhamiehiin, jotka ovat gay...ilmeisesti aika yleistä alalla...hih.

Sanni kirjoitti...

Ei se mitään haittaa, jos on homo...kas tuossahan haettiinkin vain puutarhamiestä, kun aviomies on omasta takaa :)

Aila kirjoitti...

Kyllä mullekin kelpais tuollainen puutarhamies. Omani kun ei edes puhu puutarhaa; viimekesänäkin tokaisi, että siinähän ne kasvavat kaikki digitaalikset ja analogikset vierekkäin...ja että onko nuo nyt ne obeliat ja rotleskit? =O
Rakentaa ja kärrää kyllä mielellään, mutta ei ihan näytäkään Deppiltä...

Timo Niemi kirjoitti...

Minun on pakko sanoa että kyllä meitä miehiäkin siellä puutarhoilla viihtyy ja viihtyykin oikein kovasti, ainakin minä, olen pikkupoikana saanut mahdollisuuden kasvattaa kaiken näköistä kasvia ja vihannesta ja nyt halua tarjota omille lapsilleni saman mahdollisuuden ja sen vuoksi aloitimme puutarhapalstan hoidon tänä keväänä.

Homma ei ole helppoa ja hiki lentää mutta se että saa olla lasten kanssa ja tehdä yhdessä kaikkea kivaa niin se korvaa kaikki sen työn ja "tuskan" mikä työstä tulee.

Kaikille mukavia istutus hetkiä omille pelloille ja parvekkeille.

Annika kirjoitti...

Jep, Depp tänne puutarhamieheksi myös. Otetaan puoliksi, alkuviikko teillä, loppuviikko meillä ;)

Siirtolapuutarhuri kirjoitti...

No eipä ole puutarhamiestä, ei. Hauska ajatus, eipä ole tullut mieleenkään, vaikka apua todellakin välillä tarvittaisiin. Mutta siirtolapuutarhapalsta on sen verran pieni, että siinä melkein pitäisi olla puutarhamiehen yhtä kuin aviomies, ei pienessä tilassa kovin vieraan kanssa viitsisi hikoilla. Ja taas puutarhuroiva mies ei ole edes minun makuuni. Miesmakukin menee tuonne Richard Gere -linjalle, luulisin, että hänestä ei edes olisi apua. Varmaan se siemailisi drinkkejä terassilla kun meikäläinen raataisi.

Miehiä toki puutarhakuvioissa näkyy, kaksi aktiivisinta puutarhanaapuriani ovat miehiä. Siellä ne vertailevat daalioitaan ja kahvittelevat kimpassa.

Insinööri kirjoitti...

Jos näkisin tuollaisen lehti-ilmoituksen niin varmasti vastaisin. Minä siis olen mies ja innokas puutarhuri. Meillä tilanne on hiukan päinvastainen. Minä tykkään puuhailla pihalla tuntikausia ja puoliso harrastaa mieluummin koirien ja hevosten kanssa. Apua saa suurempiin töihin, mutta ilman patistusta ei haravaa liikuta kukaan muu kuin minä.

Senkin vuoksi voisin vastata ilmoitukseen, että teen paljon mieluummin 'suuria linjoja' kuin pientä piiperrystä. Innostus kun yleensä vähenee huomattavasti siinä vaiheessa kun muuri on kasattu, kukkapenkki on kivistä reunustettu tai lampi kaivettu. Joku muu saisi hoitaa sen istutuspuolen ja muun pienemmän työn.

En tosin näytä Johnny Deppiltä ;)

santra kirjoitti...

Minun mieheni on ainakin osaksi puutarhamies ja osaksi metsuri (maalta kotoisin). Hän olisi aina valmis kaatmaan muutaman puun meidän tontilta ja minä en antaisi. Siksi sain häneltä lempinimeksi Puunhalaaja. Sen lisäksi on mukavaa, että hän on painavampi kuin minä. Saa kurjenmiekan juurakon halki vain polkaisemalla lapioon ja minä kun olin pomppinut sen lapion päällä kuin aropupu (väsyttänyt tietenkin valmiiksi ;)) ) eikä juurakko ollut siitä moksiskaan. Joten meillä ei nyt Deppiä tarvittais, kahta en vaihtais toinen on Ukkoni ja toinen on..... :D