keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Se on siinä!

Kesä tuli kahdessa päivässä. Koivuissa on lehdet ja lihakseni ovat kipeät.
Olen kitkenyt rikkaruohottomaksi (rönsyleinikittömäksi) kymmeniä neliöitä viime syksynä huomiotta jääneita istutusalueita. Rönsyleinikki on ehkä se kaikkein kamalin vihollinen. Jollain keskustelupalstalla sen väitettiin muuntelevan kasvutapaansa ja muotoaan kasvinkumppaniensa mukaan. Luulin sen johtuvan maan laadusta, mutta mutta...? Paikassa, jossa ei kasva vielä mitään tai nurmikolla, rönsyleinikki on matalaa ja tiivistä. Tulikellukoiden ja kurjenpolvien seassa se on korkeaa ja ilmavampaa, lehtimuodot vaikuttavat pyöreämmiltä ja väri vaaleammalta. Vertailin ylös nostamiani kasveja ja jotkut olivat hätkähdyttävän eri näköisiä. Voiko semmoinen imitointi olla mahdollista?
Puhtaat alueet ovat palkitsevia ja kauniita. Rönsyleinikki on työlästä irroittaa. Konttaan penkissä haran kanssa ja irroitan käsin jokaisen ruusukkeen. Kasvupiste pitää saada irti sekä tietysti mahdollisimman paljon juurta. Alueella, jossa ei ole perennoita, aion käyttää myös myrkkyä. Mutta rönsyleinikki on ikävä tyyppi. Se kasvaa niin kiinni perennoiden tyvissä, että käsipelilläkin saa olla tarkkana, ettei vahingoita kasveja.
Yläkuvassa oli koko alue aivan vihreänä rönsyleinikistä. Tilaa löytyy siis myös uutuuksille, mutta maasta on vielä nousemassa sinne kuuluviakin kaunottaria. Vaikuttaisi, että rönsyleinikki on ikivihreä. Ruusukkeet olivat ainakin valtavan suuria jo nyt ja rönsyjen verkosto tiukka ja tiivis.

Ostin ruokakauppareissulla kuunliljan, jonka nimikyltti on nyt ulkona kottikärryissä (lisään sen huomenna). Aika kaunis.

Näitä ihania esikoita hankin myös.

Ja homma jatkuu.....

Hauskaa puutarhurointia kaikille!

Edit: I added the Google translator to my sidebar. I hope It´s worth something. It doesn´t know all words and names, but it´s sure better than trying to understand finnish :)

6 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Hei!
Kiitos innostavasta blogistasi !
Saman rönsyongelman parissa painitaan myös meidän pihallamme Oulussa . Toivottavasti saamme vihreyttä luontoon tulevan lämpöaallon myötä. Mukavaa loppuviikkoa! - Mia

Christine B. kirjoitti...

Looks like spring has arrived at your garden. I really enjoyed the pictures...have you considered a translator widget for your sidebar? I'd love to understand what you are writing about. My apologies if you have one and I just didn't see it;)

Christine in Alaska

Outi kirjoitti...

Mulla kanssa sitä matalaa, lähes maanmyötäistä rönsyleinikkiä. Kyllä se on hankala tapaus. Ymmärtääkseni vuohenputkea noituvat vieläkin enemmän. Oletko säästynyt siltä?

tina kirjoitti...

Luojan kiitos meillä tuolla isommalla "työmaalla" isän ja äidin luona ei rönsyleinikki viihdy. Olen ollut huomaavinani, että pitää enemmän savipitoisemmista kasvipaikoista? Ja ehkä myös hieman kosteammista kuin meidän kuiva mäkemme...

Kuunlilja näyttää aika herkulliselta väriläiskältä.

Sanni kirjoitti...

Vuohenputkeakin munulla on riittämiin.. Ihan yhtä rasittava seuralainen on sekin. Minusta tuntuu, että meillä on kaikki maailman rikkaruohot ja ne rakastavat maatani ja aikovat vallata sen minulta kokonaan! :)

Miia kirjoitti...

Ihanaa päästä taas katselemaan puutarhakuvia. Minäkin olen kitkenyt pensasaidan alusia. Rusopajuangervon alla kasvaakin valtavasti jotain pientä sipulikukkaa, kunhan se aukaisee kukkansa niin tiedän mitä (ei ole vielä kovin paljon tietämystä puutarhajutuista...). Luulin, ettei pihassa ole mitään kukkivaa pensaiden lisäksi. Täältäpä nyt sitten ammennan inspiraatiota ja suunnittelen meillekin omaa villiä puutarhaa. :)