lauantai 5. kesäkuuta 2010

Suuruudenhullun hommia

Joskus suunnitelmani ovat suuruudenhulluja. Ainakin monen mielestä. Minusta ne ovat hienoja suunnitelmia ja visioita vain. Kuten olen jo useasti maininnut, rakennan kärhökäytävää. Teetätin viime loppukesästä rautaiset kaaret, joista käytävän kaarituet muodostuvat.
Kun menin paikallisen peltisepän luo niitä teettämään, piirsin miehelle kuvat ja selitin ajatuksen. Kaaria olisi viisi, 110cm leveitä, noin pari metriä korkeita. Idea oli se, että kaaret voi kiinnittää sivuilta ja harjalta toisiinsa yhtenäisemmäksi rakennelmaksi. Kysyin voiko ne tehdä latteasta raudasta pyöreän putken sijaan? Se on kauniinpaa ja helpompi kiinnitellä toisiinsa pulteilla. Pelttiseppä vastasi, että voi tehdä ja tekikin. Kaaret ovat kauniita. Mutta ne ovat hyvin lötköjä eivätkä pysy kunnolla pystyssä n. 15 cm:sillä maahan uppoavilla osillaan. Peltiseppä sanoi, että: "Ei lattarauta pysy oikein pystyssä!" Siis mitä helvettiä?! Minkä takia naisihmiselle ei tilatessa sanota, että lattarauta on lötköä, ei pysy pystyssä, pitää tehdä pyöreästä. Silloin sanottiin vain, että voi tehdä. No kyllähän tehdä voi, mutta mitä jos tulee sutta? Ja ne kaaret maksoivat kyllä paljon.
Niinpä pohjatyön merkitys korostui oikein kunnolla. Kolme kaarta kökötti paikallaan pystyssä talven, kenottaen vinosti alamäkeen ja huojuen tuulissa. Nyt olen pengertänyt, pohjustanut ja tiesmitänyt ja kaaret ovat siistissä jonossa, hieman viettävässä ja tutisevassa edelleen, mutta pysyvässä. En pengertänyt käytävää aivan suoraan, koska se näytti jotenkin hölmöltä ja luonnottomalta viettävässä maastossa semmoinen täysin vaakasuora käytävä (kokeilin). Sain peltisepältä valitettuani tukikeppejä (pyysin metrisiä, sain 80 cm pitkiä), joita aion vielä juntata kaaria tukemaan. Lisäksi ylimääräisiä välirautoja jäi kymmenen, kun itse porteissa ei ollut niitä varten mitään reikiä. Käytin niitäkin kaarien tukemiseen. Kaariportteihin tulee vielä mustaa verkkoa, niin, että kärhöt pääsevät kiipeilemään. En tasan aio mennä enää välirautareijättömyydestä valittamaan.... Enkä tasan aio ikinä muutenkään mennä kyseiseen firmaan. Ai, että meinas mennä kuppi nurin, oikeesti!

10 kommenttia:

viipukka kirjoitti...

No hoh!
Tuollainen laholatvaisuus on todella raivostuttavaa. Toivottavasti saat askarreltua kaaret kiitettäviksi!

Aila kirjoitti...

Ymmärrän... Mutta mikään ei ole niin luova kuin vihainen nainen ;D

Maria kirjoitti...

Suuruudenhullut projektisi ovat ihailtavia, älä lannistu vaan jatka valitsemallasi tiellä! Ymmärrän täysin närästyksesi, mutta kuvissa kaaret näyttävät upeilta! Minulla on tilauksessa kaksi ihan yksittäistä harjateräskaarta, joita olen kyllä odottanut jo turhan pitkään ja soittanut peräänkin kerran. Tällä viikolla lupasivat, vaan ei ole mitään kuulunut...

Henrietta kirjoitti...

Näe jo kuinka kärhöt ovat saaneet vallan kaarissa ja tulos on hiton upee,siinä vaiheessa olet jo unohtanut kaiken harmin ja voit todeta että kaikki paska kannatti tämän vuoksi.Ihailtavaa pitkäjännitteisyyttä.

Piitu kirjoitti...

Pitää olla vähän hullu ja sisukas ja tehdä suunnitelmia ja visioida. Aina ei kaikki toteudu ja suunnitelmat muuttuvatkin, mutta ah,tuo visiointi on niin upeaa ettei sitä muita "piristeitä" kaipaakaan. Ja jos sitte ei muu auta niin pahalla sisulla moni asia hoituu ja isokin mies hiljenee! Tsemppiä sinulle, tulee upea käytävä!

Lumipyry kirjoitti...

Vaikeuksien kautta voittoon! Tuosta tulee upea...

Anonyymi kirjoitti...

No justiinsa.
Mutta kato kun mieheltä kysyy niin se vastaa.
Vain siihen, mitä kysytään....
("voiko tehdä"...)

jori kirjoitti...

Sanni älä suotta murehdi - tuosta tulee mahtavin kärhökujanne mitä näillä leveyksillä on nähty. ihan mielettömän hieno. sitä paitsi miehenrutjakkeet eivät vaan ymmärrä puutarhaerikoisuuksien päälle;) Mun pitänee ehkäpä pölliä sulta tuo mahti-idea ja ruveta miettimään jotain kujannetta meillekin

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Alku näyttää hienolle, varsinkin ne ylhäällä olevat liitospalat tai mitä lie onkin. Nään siinä jo sellaista lilaa ja purppuranpunaista kärhöä, mutta oletko sä suunnitellu valkoista vain?

Sanni kirjoitti...

Kaiken värisiä kärhöjä :)