torstai 29. kesäkuuta 2017

A rose is a rose is a pimpinellifolia

Tarhapimpinellaruusujen paras aika on nyt. Villistä pihastakin näitä historiallisia ja sitkeitä ruusuja löytyy useita. Suomessa näitä kestäviä ja kauniita ruusuja on viljelty 1800-luvulta. Vanhoista pihoista löytyvien yksilöiden tunnistaminen voi olla hankalaa, koska vanhoissa taimistoluetteloissa ei ole kuvauksia tai kuvia.

Juhannusruusun (Pimpinellifolia Plena) kaikki sentään taitavat tuntea. Ruotsissa sen nimi on Finlands vita ros ja englannissa Finnish White.


Meidän juhannusruusumme on ollut tällä pihalla kauan ennen minua. Nytkin suuri pensas taipuu maahan kukkiensa painosta. Juhannusruusun tuoksu on ihana. Pari oksaa pitää aina tuoda sisään.


Löysin yhdeksän erilaista pimpinellaruusua ja keräsin ne teille tähän.


Valitsimme lapsen kanssa suosikin. Poika jäi pohtimaan Juhannusmorsiamen ja Ristinummen välille. Valitsi kuitenkin Juhannusmorsiamen. Peruste: "Koska se on niin 3D"

Jos valitsisin tuoksun perusteella, olisi suosikki ylärivissä. Ne kaikki tuoksuvat ihanasti. Morsian on kyllä ihana. Samoin Ristinummi, Posliinikaunotar ja Poppius. Ristinummi on täynnä suuria yksinkertaisia kukkia ja pensas on suurikokoinen. Tove Jansson on huikea toisella tapaa. Sen kukat ovat kuin samettia. En minä tiedä? Ei näistä voi valita.

Huomasin, että taimistoilla olisi vaikka mitä ihania pimpinellifolioita. Papula, Ruskela ja Ensi nyt ensihätään.

Mikä sinun suosikkisi on?

EDIT: Anteeksi, Nils ei ole mikään pimpinellifolia vaan harisonii-ruusu. Ja tuo ei ole posliinikaunotar, vaan joku tuntematon kaunotar.  Posliinikaunotar on lähes valkoinen enkä tiedä mikä tuo kuvassa posliinikaunottareksi erheellisesti nimeämäni on.


9 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Huh mitä ihanuuksia<3 Toissavuoden bloggari reissulla käytiin Ruususeuran puheenjohtajan ruusutarhoilla. Oi oi... Mukaan saatiin jos jonkinlaisia pistokkaita, mutta mulla ei kyllä niistä mikään selvinnyt:( Vaikea on valita suosikkia...

marliska kirjoitti...

Ihmettelinkin jo, että ei tule päivityksiä. Vanha osoite vei jollekin ihan ihme sivulle.
Nyt on asia korjattu.
Ruusut ovat ihania.

Anonyymi kirjoitti...

Tuoksut varmaan upeita,mut niitä ku ei pysty kuvan välityksellä kokemaan ni valinta vain ulkonäön mukaan;tove jansson! Todellinen kaunotar ja mikä väri❤

Riina kirjoitti...

Juhannusruusu on niin ihana! <3
Mutta vaikeaa noista ruusuista on yhtä suosikkia valita. Kaikki on niin kauniita. Ehkä juhannusruusu ja juhannusmorsian vievät kuitenkin voiton.
Tosi kiva idea laittaa ruusut noin kauniisti samaan kuvaan.

Katsoin tänään uusintana eilisen jakson Pihasta ja parvekkeesta. Olitte kaikki niin ihanan pirtsakoita ja reippaita. En ollut tajunnutkaan sun perennapenkkien laajuutta täältä blogista. Vaikka olenkin ihaillut muuten kaunista puutarhaasi.
Ja en muuten tajunnut ollekaan Suomen kaunein koti-jaksoista, että sä oot sä. ;) Ihailin kyllä kaunista ja persoonallista kotianne. Kiva, kun uskalsit avata kotisi meille muillekin. Sain siitä paljon inspiraatiota.

Piparminttu kirjoitti...

Kaunis ruusukollaasi. Minusta Tove Janssonissa on kerrassaan upea sävy, mutta toisaalta myös valkoinen juhannusruusu on kaunis. Vaikea valinta kyllä!

Between kirjoitti...

Juhannusruusun taitaa olla tämän kesän ruusukaunotar, sillä sen kukinta on yltäkylläistä. Ja mikä tuoksu!
Kävin eilen Meilahden rosariumin 20-vuotisjuhlassa. Mm. pimpinellat kukkivat siellä parhaillaan upeasti. Myös monet muut. Postaus aiheesta tulee huomenna. Suosittelen paikkaa, ellet ole aiemmin käynyt.

Katja kirjoitti...

Minun suosikki on oman kylän nimikkoruusu Ruuhijärvi. Sitten tulee juhannusruus ja kolmantena Marzipan. Ensi vuonna saattaa olla suosikit sekaisin :)

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Juhannusmorsian näyttää kauneimmalta minun silmiini. Pitäisi vielä tuoksutella.

Sisustusilona kirjoitti...

Juhannusruusu on niiiiin ihana, rakastan sitä <3 Valitettavasti meillä ei vain itsellämme ole sellaista. Mummolan pihassa oli, kun olin lapsi, ja tykkäsin juhannusruususta jo silloin ihan hulluna. Muistelen, että se kukki lähes aina jo hyvissä ajoin ennen juhannusta. Tänä vuonna ihmisten juhannusruusut kukkivat ainakin täällä päin juuri parahiksi juhannuksena. Liekö johtunut siitä, että lähes kaikki pihakasvit ovat olleet tänä kesänä myöhässä, ainakin meidän pihassamme.
Kivaa kesän jatkoa!