keskiviikko 16. toukokuuta 2018

VIIKON KUKKA – TULPPAANI

Kesä syöksyi puutarhaan hirmuisella nopeudella. Tämän viikon kukkija on ehdottomasti tulppaani (Tulipa L.) Meillä niitä on kaikissa istutusalueissa, vaikkakin joissakin vain yksittäisiä. Tänä vuonna voisi olla aika lisätä taas sipuleita.


Suosikkejani ovat vaaleanpunaiset ja valkoiset tulppaanit monenlaisina variaatioina.


Kuitenkin tämä yläkuvan keltaisen penkin tulppaani-istutus on mielestäni aivan mahtava.


Tulppaanit talvehtivat meillä kohtalaisen hyvin eikä niillä herkuttelevia myyriäkään taida puutarhassa  liiemmälti asustella. Tulppaani viihtyy kuohkeassa, vettä pidättämättömässä maassa. Savimaasta se ei niin paljon pidä. Lajikkeita ja värivaihtoehtoja on valtavasti. Minulta ovat kaikki lajikenimet autuaasti hukassa.
Päivän työmaani näette alakuvasta. En kyennyt ihan niin tehokkaaseen puutarhapäivään kuin olin ajatellut. Nivelet kipeytyvät , koska pystyn kitkemään vain polvillani tai istuallani. Kyykkiminen on myrkkyä polville. Neljä tuntia meni tehokkaasti ja sen jälkeen työmaalle paluu jäi useiksi yrityksiksi kuumuuden, ötökkäinvaasion ja kipeän vasemman polven takia. Kiroilututti. 


Sain kuitenkin siivottua ja kitkettyä  yhden alueen kokonaan, kärhökäytävän alimman penkin sekä leveän käytävän. Otan tavoitteeksi alueen kerrallaan. Kyllä se siitä....


Ensiviikon kukkijaksi on tarjolla jo vaikka mitä. Suosikkiehdokas viikon kukaksi taitaa olla särkynyt sydän, mutta katsotaan, mitä  muuta on tarjolla.


Perjantaina jatkan puutarhurointia. Silloin ei onneksi taida olla ihan näin kuuma.


2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Helle vaatii pitkiä taukoja. Alue kerrallaan teen minäkin mutta on mennyt vähän pomppimiseksi. Ehkä tulee valmista juhannukseen mennessä. Vaaleanpunaiset tulppaanit on minun suosikkeja.

Tiiu/Puutarhahetki kirjoitti...

Tosi kauniit kuvat! Tulppaanit ovat kyllä ihania. Hauskaa loppuviikkoa!