perjantai 8. kesäkuuta 2018

VIIKON KUKKA — MOOSEKSENPALAVAPENSAS

Keskikesän värit yrittävät hiipiä puutarhaan ennen aikojaan. Saniaisten värit ovat syventyneet ja ne ovat huikean suuria.


Piippuköynnös pergolassa on mahtavan rehevä. Pidän kovasti sen sydämenmuotoisista lehdistä. Mielestäni se on täydellinen pihasängyn kattokasvi. Toinen sopiva olisi köynnöshortensia, joka myös on hyvin viehättävä, mutta se kasvaa meillä pergolan viereisellä kivimuurilla.

PIIPPIKYÖNNÖS Aristolochia macrophylla
 Viikon kukaksi valitsin Mooseksenpalavanpensaan. En ole varma olenko koskaan kuvannut blogiin tätä perinneperennaa. Nyt se on pääsemässä oikeuksiinsa, sillä Täti-Vihreän reunuspenkkiprojekti on pelastanut sen rikkakasviviidakosta, mistä se ei ole aiemmin päässyt juuri erottumaan.

MOOSEKSENPALAVAPENSAS Dictamnus albus

Mooseksenpalavapensas erittää eteeristä öljyä, joka syttyy helposti palamaan. Se on sukunsa ainoa laji ja kuuluu vanhojen pihojen perennavalikoimaan. Itse olen tainnut ostaa tämä ainoan yksilöni, mutta muistan kyllä mummolan pihallakin tätä olleen. Tähän perennaan ei kannata koskea paljain käsin, sillä erityisesti aurinkoisella säällä ihokosketus aiheuttaa allergisen reaktion.Näistä vihamielisistä ominaisuuksistaan huolimatta se ansaitsee paikkansa perennapenkissä. Se on suurikokoinen ja kaunis kasvi, joita voisi olla Villissä pihassakin useampi yksilö.Pioneiden nupputilanne on lupaava. Säästä riippuen voisin veikata, että saamme nautia kukinnasta Avointen puutarhojen päivänä 1.7.2018


Toivotaan parasta! On tosi kivaa olla taas mukana tapahtumassa. Puutarhat ovat siis avoinna 1.7.2017 klo 12-17. 

3 kommenttia:

Virpi / Villiviinin viemää kirjoitti...

Todella kaunis tuo Mooseksen palavapensas, harmi etten uskalla sitä koirien vuoksi pihaan laittaa. En luota tuon toisen kanssa edes aitaverkkoon...

Kirsti Kaija kirjoitti...

Kauniit kuvat. En tiennytkään, mistä Mooseksen Palava Pensas on saanut nimensä. Kiitos tiedosta.
Hyvää viikonloppua sinulle!

Rouva Myttynen kirjoitti...

Terve! Nyt on pakko yhtyä kantaasi Mooseksesta, minulla niitä on ollut pihassani jo 40 vuotta, viisi lilaa ja kaksi valkoista. Uudemmat, jotka olen saanut kasvatettua mustista siemenpallukoista, niitäkin on 5-6 pehkoa. Vanhat ovat kookkaita, keskikesällä metrin levyisiä. Moosekset kasvavat leveän penkin keskellä, talon eteläseinustalla, joten eivät ole kosketusetäisyydellä ohi kulkiessa. Nyt on valkoisessa avautuneita kukkia, lilat ovat vielä nupuilla. Mooses on eräs lempiperennani, terve ja näyttävä. Hyvä kun nostit sen taas tietoisuuteen!