sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

IHANAT SYREENIT

Villiin pihaan on huomaamatta kertynyt hyvä valikoima erilaisia syreeneitä. Lapsuudessani niitä sanottiin sireeneiksi.  En tiedä onko muistikuvani virheellinen, mutta uskon, että äitini kotitalon pihamaalla kasvoi vaaleanpunainen pihasyreeni. Täti-Vihreä oikaiskoot, jos olen väärässä. Joka tapauksessa muistan jo lapsena ihastelleeni sireeninkukkia.

Meillä on suuria pensaita valkoisia sekä vaaleanvioletteja pihasyreeneitä (Syringa vulgaris), jotka ovat jo kukkineet. Iloksemme Jalosyyreni ´Andeken an Ludvig Späth´ on kukkinut runsaasti. Sen kukat ovat aluksi hyvin tummanvioletit ja haaltuvat kukinnan edetessä.


 Jalosyyreni  Syringa vulgaris ´Andeken an Ludvig Späth´

Tien laidassa kukkii `Moskovan kaunotar´ valkoisin kukin. Ne ovat avautuessaan ihanan vaaleanpunertavat. Kaunotar nojailee johonkin toiseen syreeniin, joka voisi olla joku Puistosyreeni (Syringa x henryi) tai Unkarinsyreeni (Syringa josikaea).


Vai onko tämä alakuvassa sittenkin Unkarinsyreeni? Kuva on huono, mutta jos joku tunnistaa,  niin olen kiitollinen. Hukkaan aina kaikkien kasvien nimet!

EDIT: Älysin mennä tuohon sivupalkin Muut kasvit-listaan. Siellähän oli Isabellansyreeni (Syringa  x prestoniane ´Royalthy´) Eli jompi kumpi on se. Veikkaan tuota alempaa.


Nuokkusyreeni on helppo tunnistaa. Ihanat vaaleanpunaiset kukat nuokkuvat ja ovat vasta aukeamassa.

Nuokkusyreeni Syringa komarowii subsp. reflexa
 Lisäksi löytyy ainakin Japaninlikusterisyreeni, mutta se ei kuki vielä.

Tänään kitkemisretkellä ilahdutti erityisesti tämä näkymä:


Köynnöshortensia (Hydrangea petiolaris)  on vallannut kivimuurin.4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Unkarinsyreeni aloittelee meillä kukintaansa, siitä sen tunnistan ja tummemmasta väristä kuin puistosyreeneillä. Syreenit ovat ihastuttavia.

Kirsti Kaija kirjoitti...

Upea syreeni kavalkadi. Ollapa meilläkin :)

Onneli Winter kirjoitti...

Syreeniretkellä minäkin olin viikonloppuna, niissä on vain joku outo lumo <3 Lapsuuden käyttökielessä ne meilläkin oli sireenit ;)

Leila kuvaa kirjoitti...

Kauniit kuvat syreeneistä!