torstai 31. toukokuuta 2018

LAVENTELIA RUUKUISSA

 Eilen mainitsin istutelleeni hieman. Villin pihan INSTA-feedissä olikin jo kuvia ja videoita näihin puuhiin. Ehdin jo etsiä muutamasta taimikaupasta laventeleja, ennen kuin tärppäsi.  Ne olivat monessa paikassa jo lopussa. Liekö Laventeli jotenkin pinnalla nyt, koska sitä oli pakko saada ja muutkin olivat ilmeisesti saman pakkomielteen vallassa. Ostin vain kolme, mutta ehkä on haettava vielä muutama lisää. Kurkkaa ihmeessä myös INSTA-tili! TÄSTÄ


Tarkoituksenani on saada tuuheita laventeliruukkuja riviin. Laventeli on monivuotinen aromaattinen kasvi, joka rohtona rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Minulle sen arvo on tuoksussa ja ulkonäössä. Laventeli talvehtii meillä Suomessakin hyvässä paikassa, mutta useista yrityksistä huolimatta en ole saanut aikaan välimerellistä laventelirivistöä.

LAVENTELI – Lavandula angustifolia
Latvoin laventelit tuuheutumisen toivossa, vaikka kukintojen pois leikkaaminen tuntuikin ikävältä. Istuttaminen ja leikkely levitti ilmaan ihanaa tuoksua. Nautin työskentelemisestä kauniiden esineiden keskellä. Istutustupöytänä toimii yksi viime kesän juhlapöydistä. Nehän käsiteltiin rautavihtrillillä ja ovat siksi kauniisti harmaantuneet. Pöytien valmistamisesta voi lukea TÄÄLTÄ.

En suinkaan heittänyt latvottuja laventelin osia pois. Se nyt olisi ollut aivan kauheaa haaskausta. Osan heitin huis vaan lattialle, mistä ne päätyivät imurin pussiin ja tuoksuivat sieltä vienosti imuroidessa. Nupulliset varret laiton pikkuisiin maljakoihin. Minulla on hyvin usein wc-altaan reunalla kukkia. Nyt laventeleja. Loput silppusin saksilla kuppiin ja jätin vain yöpöydälle olemaan.

MITÄ TEHDÄ YRTTIEN LATVOMISJÄTTEILLÄ


Mikä on sinun suosikkisi yksittäiseksi ruukkukasviksi? Entä suosikkiyrtti tai muuten tuoksuva kasvi?

3 kommenttia:

Kirsti Kaija kirjoitti...

Melkein aistin laventelin tuoksun postaustasi lukiessani ja kuvia ihastellessa. Ruukkukasvisuosikkini ovat tällä hetkellä kaksi oliivipuutani. Yrteistä sitruunamelissa ja korianteri.
Huumaavia tuoksuja kesäkuuhun!

Virpi / Villiviinin viemää kirjoitti...

Yksittäisistä ruukkukukista tällä hetkellä suosikki on pelargonia. Niitä löytyy useammastakin paikasta. Yrteistä suosikit sekä ruuanlaiton että tuoksun suhteen on rosmariini, timjami ja basilika. Lavestelista pidän sen tuoksun ja ulkonäön vuoksi, viime vuonna laitoin kolme puskaa perennapenkit reunaan ja ne olivat siinä aivan ihastuttavia. Eivät sitten talvehtineet ja revin rangat pois nyt kevätsiivouksen yhteydessä. Voi olla että pitää hakea uusia niiden tilalle... :)

Kati kirjoitti...

Mä laitan joka kesä laventelia ruukkuun. Viimekesän sateet eivät olleet kovin suosiolliset laventelille, mutta nyt näyttää todella hyvältä:) voi olla, että täytyy hakea lisää munkin:)) Kivaa viikonloppua!